Pak: "Mini Šengen" ne može bez Kosova, Samoopredeljenje i DSK da formiraju vladu

Nemačka političarka i šefica ženske grupe EPP u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je da inicijativa "mini Šengen", koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su se, za sada, pridružile Albanija i Severna Makedonija, neće proći bez Prištine, prenosi Tanjug.

Pak: "Mini Šengen" ne može bez Kosova, Samoopredeljenje i DSK da formiraju vladu

Pak je u intervjuu za Gazeta Ekspres rekla da su regionalne inicijative poput te u potpunosti uspešne, ali ako su, kako je rekla, "uključene sve zemlje".

"Činjenica je da bez Kosova ona ne može da se dogodi. Da je premijer Edi Rama zaista pristao na to, izdao bi Kosovo", rekla je Pak.

Beograd i Priština, takođe kaže Pak, neće moći da se pridruže Evropskoj uniji, ako prethodno ne reše pitanje Kosova.

"Ni Srbija, ni Kosovo neće postati deo EU bez rešavanja svojih bilateralnih problema", rekla je Pak odgovarajući na pitanje Gazete Expes da li će se dijalog Beograda i Prištine završiti, kako se navodi, "uzajamnim priznavanjem nezavisnosti dveju država na sadašnjim granicama".

Pak kaže da prošlost ne bi trebalo da ometa tej proces.

Prema njenim rečima, današnje blagostanje građana i sudbina budućih generacija trebalo bi da budu pokretačka snaga "obema stranama".

Podela tertitorije, kaže, nikome nije u interesu i to bi stvorilo samo probleme.

"Zalažem se za sporazum zasnovan u okviru postojećih granica između dveju zemalja, što bi rešilo i sva preostala pitanja koja bi se mogla sprovesti u praksi", rekla je Pak.

To takođe znači da plan Martija Ahtisarija, na kojem, kako kaže, počiva kosovska nezavisnost, mora biti ispunjen.

Što pre formirati Vladu Kosova

Nemačka političarka je, kako prenosi RTK, napomenula da bi Samoopredeljenje i DSK trebalo da naprave kompromis i što pre potpišu koalicioni sporazum i formiraju novu vladu.

Ona je naglasila da bi Aljbinu Kurtiju trebalo dati vremena da se dokaže  kao premijer.

Prema njenim rečima potrebno je što pre formirati održivu vladu koja će se baviti potrebama građana i nastaviti reforme potrebne za ekonomski razvoj i vladavinu zakona.

“Demokratija na Kosovu je krhka i ne može izdržati odsustvo funkcionalne vlade. Dve stranke koje su pobedile na izborima moraju biti u mogućnosti da potpišu sporazum koji će Kosovu pružiti stabilnu vladu zasnovanu na međusobnom poštovanju i poverenju. Zbog toga oba partnera moraju da prave kompromise, kao što se to radi u demokratskim zemljama. Poznajem Kurtija iz vremena kada je bio student i kada me je posetio u mojoj kancelariji u Briselu", rekla je Pak.

Ona je ukazala da Kurti do sada nije dokazan na javnim funkcijama i podsetila da se, dok je bio u opoziciji, oštro protivio svim vladama, a čak je imao i konkretne planove da drugačije upravlja zemljem.

Kada je u pitanju kašnjenje vizne liberalizacije, ona kaže da nije fer da  stanovnici Kosova budu izlovani i da veruje da će 2020. godine biti ukinut vizni režim na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš