NJEMAČKI LIST ŽESTOKO RASPALIO PO VUČIĆU

“Ovakvoj Srbiji nema mjesta u Evropskoj uniji”!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori da svoju zemlju vodi u Evropsku uniju, a istovremeno mediji koji su oslonac njegove vlasti koriste svaku priliku da huškaju protiv Evrope, i zato takvoj Srbiji nije mjesto u Uniji, piše danas njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Ovakvoj Srbiji nema mjesta u Evropskoj uniji”!

List piše da će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sutra u Berlinu primiti lidere šest zemalja Zapadnog Balkana, koje sve žele u EU, ali da nijedna nije stvarno pripremljena za to.

Navodeći da primjer Rumunije i Bugarske pokazuje šta može da se dogodi ako EU u članstvo primi zemlje koje za to nisu dovoljno zrele, FAZ konstatuje da su zemlje regiona zaslužile podršku, ali “da bi dalje približavanje Uniji u ovom trenutku poslalo pogrešan signal”.

FAZ ocjenjuje da, sa izuzetkom Sjeverne Makedonije koja je hrabrim koracima i reformama zaslužila početak pristupnih pregovora, cijeli region pruža “otužnu sliku”.

To, kako se naglašava, posebno važi za Srbiju koja uprkos relativno dobroj ekonomskoj situaciji “u ovom trenutku nije pogodan kandidat za članstvo, pa ni za dalje približavanje EU”.

Građani Srbije, piše FAZ, u anketama pokazuju najnižu stopu naklonosti prema EU koja je ikada izmjerena u nekoj zemlji kandidatu. Predsjednik Vučić to objašnjava činjenicom da je većina članica Unije priznala nezavisnost Kosova, piše list.

“Ipak, nije dovoljno ukazivati na Kosovo da bi se objasnio odbojan stav mnogih Srba prema EU. Jer, dok Vučić tvrdi da želi povesti svoju zemlju u EU, upravo mediji koji su mu potpuno odani u svakoj prilici huškaju protiv Evrope, sistematski i svakodnevno. Primjeri za to su televizija Pink, kojoj Vučić rado daje intervjue, i agresivni tabloid Informer”, piše FAZ.

“Oba medija su odlučujući elementi njegove vlasti. Od poreske uprave, policije i tajnih službi (koji su pod Vučićevom kontrolom) redakcije dobijaju materijal o nepoćudnim novinarima ili opozicionarima. Slijede nekada i sedmicama duge kampanje protiv žrtava. Jeste da je materijal nekada potpuno izmišljen, ali je to dovoljno za narušavanje ugleda”, piše njemački dnevnik.

Izvor: (.zasrebrenicu.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš