Osumnjičeni Kirgistanac: Ja sam Lakhe Mashrapov i nemam nikakve veze s napadom u Istanbulu!

Lakhe Mashrapov, 28-godišnji Kirgistanac kojeg su brojni mediji označili kao ubicu 39 osoba iz istanbulskog kluba Reina, nije kriv za zločin, objavile su vlasti iz njegove zemlje.

---

Iako je njegova fotografija kružila društvenim mrežama, potvrđeno je da je ispitivan, ali je tada utvrđeno da nije imao nikakvu ulogu u masakru. Istovremeno, turska policija je u ponedjeljak objavila fotografije osumnjičenog bez bilo kakvih detalja o istrazi.

Mashrapov je u izjavi za kirgistansku agenciju Akipres rekao da je bio u Istanbulu za vrijeme novogodišnjih praznika, kao i da ga je policija ispitivala, ali da je pušten kući. Također, precizirao je da 31. decembra nije ni bio u Istanbulu.

“Nevin sam. Bio sam na poslovnom putu. Stigao sam iz Biškeka u Istanbul 1. januara, a kad sam obavio posao, vratio sam se na aerodrom na povratni let. Policija me zaustavila, ispitivala sat vremena, a zatim su se izvinili i rekli da ličim na osobu sa potjernice pa su me pustili”, kazao je muškarac dodavši da je u vrijeme kad se napad desio bio u Kirgistanu i da nema pojma otkud njegova fotografija na društvenim mrežama.

Sigurnosne službe Kirgistana su potvrdile da su u kontaktu sa turskim vlastima, ali da od njih nisu dobili zahtjev za istraživanjem Mashrapova, već su to učinili nakon što je njegova fotografija počela kružiti društvenim mrežama.

Turski mediji navode da policija istražuje muškarca iz Centralne Azije koji je unajmio stan u gradu Konyji sa ženom za koju se vjeruje da mu je žena i dvoje djece, te da je žena pritvorena.

Ipak, turska policija nije dala nikakve potvrde ovih informacija. Jedino je zamjenik premijera Numan Kurtulmus u ponedjeljak rekao kako vlasti imaju otiske prstiju i osnovni opis osumnjičenog i alarmirao da ga se brzo identifikuje.

U međuvremenu je teroristička organizacija IDIL preuzela odgovornost za ovaj napad. Napadač je u klub stigao taksijem i pucao nasumično na ljude najmanje sedam minuta, počevši od zaštitara i putničkog agenta na ulazu. Prije odlaska sa mjesta zločina navodno se presvukao.

Oko dvije trećine ubijenih bili su stranci. Među žrtvama je 11 turskih državljana, sedam iz Saudijske Arabije, po tri iz Iraka i Libana, zatim po dva iz Jordana, Indije, Maroka i po jedna osoba iz Njemačke, Sirije, Izraela, Francuske, Tunisa, Belgije, Kuvajta, Kanade i Rusije.

 

 

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš