Objavljen nacrt Berlinske deklaracije: Srbija i Kosovo pristali da ubrzaju napore

U Berlinu je objavljen nacrt deklaracije koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku šefovi država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije.

Objavljen nacrt Berlinske deklaracije: Srbija i Kosovo pristali da ubrzaju napore

„Podsećajući na zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili su uspešan dogovor Grčke i Severne Makedonije oko spora o imenu kao izvanredan primer uspešnog rešavanja konflikata“, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije, prenosi Slobodna Evropa.

Naglašena je važnost dogovora o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije za stabilnost regiona i evropsku perspektivu te dve države, a učesnici sastanka su saglasni da bilo kakav dogovor te vrste mora biti sveobuhvatan, politički održiv i mora doprineti regionalnoj stabilnosti.

„Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posrednovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma“, navodi se u nacrtu deklaracije.

Učesnici sastanka su istakli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, kojeg bi trebalo da prate napori u jačanju poverenja, a pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Svi učesnici su potvrdili opredeljenje da sarađuju u okvirima Berlinskog procesa i složili su se da će unaprediti saradnju kako bi sprečili radikalizaciju i kako bi se borili protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem kao i neregularnih migracija.

Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija.

Složili su se da su održive reforme ključ za evropsku perspektivu regiona i jačanje otpornosti društava protiv izazova današnjeg vremena, a ponovo su potvrdili posvećenost stabilnosti regiona, zaključuje se u nacrtu, koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš