Obeležen Međunarodni dan deteta

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan deteta sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Obeležen Međunarodni dan deteta

Iz Koalicije za zastitu dece na Međunarodni dan deteta apeluju da je na Kosovu neophodno veće zalaganje institucija u zaštititi dece, posebno kada se radi o prevenciji nasilja, s obzirom da se Kosovo po indeksu nasilja, u odnosu na zemlje u regionu, nalazi na visokom 4. mestu. Takođe je potrebna veća promocija dečijih prava.

“Dečja prava su da mogu da se igraju, da imaju prava na slobodu, da idu u školu“, kaže jedno od deteta.

Nevladina organizacija „ Putevima sunca“ u saradnji sa OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice i organizacijom „Save the children“ obeležila je Međunarodni dan deteta kroz različite aktivnosti.

“Ovu današnju manifestaciju posvetili smo pravu na obrazovanje, i da još jednom podvučemo, svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje a da smo mi odrasli tu, roditelji, nastavnici, svi članovi društva, jednostavno smo tu da im ulepšamo što bolje detinjstvo i da im ta škola bude što sadržajnija”, kaže Snežana  Mihajlović  , NVO „ Putevima sunca“ .

Međunarodni dan deteta obeležila je i Policija Kosova i OEBS u Prištini, gde su predstavljene aktivnosti policije u zaštiti dece na Kosovu.  Iz ove organizacije kažu da je u odnosu na prošlu ove godine nasilje nad decom u padu.

„Mi danas želimo da podignemo svest o potrebi prijavljivanja nasilja nad decom, jer naša sredina je takva da niko ne prijavljuje nasilje dokle god nečija lična bezbednost nije ugrožena. Kroz ove aktivnosti mi takođe želimo Policiju Kosova da predstavimo kao instituciju naroda. Nadamo se boljoj saradnji  sa roditeljima, školama i decom uopšte”, rekao je Mentor Sokoli, Policija Kosova.

Dečja prava uživaju sva deca, nezavisno od toga da li su rođena u braku ili vanbračnoj zajednici, da li imaju ili nemaju roditelje, da li su usvojena ili žive u domu za nezbrinutu decu.Svako dete ima pravo na razvoj, na mišljenje, na stanovanje, na život sa roditeljima do 18 godina, pravo na znanje o poreklu, kao i pravo na obrazovanje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš