"Njujork tajms": Hakeri upadali u siteme EU i sve otkrili

"Njujork tajms" piše da su hakeri godinama uspešno pristupali diplomatskoj komunikacijskoj mreži EU i presreli hiljade diplomatskih pošiljki.

"Njujork tajms": Hakeri upadali u siteme EU i sve otkrili

Oni su, kako se navodi, otkrili podatke koji ukazuju na zabrinutost zbog nepredvidive administracije američkog predsednika Donalda Trampa, napore za dogovore s Rusijom i Kinom, kao i na rizike preispitivanja sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu.

U izveštaju objavljenom u utorak uveče, navodi se da je bezbednosna firma "Area 1" dostavila njujorškom listu više od 1.100 diplomatskih pošiljki nakon što je otkrila tu nezakonitu radnju. 

Njujorški list tvrdi da tehnika kojom su se hakeri služili odgovara onoj koju je godinama koristila kineska vojska. 

U jednom od dokumenata, navodi se, diplomate EU opisuju sastanak Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u Finskoj kao "uspešan (makar za Putina)". 

U drugom dokumentu, posle 16. jula, detaljno se navodi analiza razgovora evropskih zvaničnika s kineskim predsednikom Si Đinpingom koji je, kako se navodi, uporedio Trampovo "zlostavljanje" Pekinga sa "slobodnim stilom u bokserskom meču u kojem je sve dozvoljeno". 

Hakeri su, piše "Njujork tajms", takođe upadali u mreže Ujedinjenih nacija, moćnog američkog sindikata AFL-CIO i ministara spoljnih poslova i finansija širom sveta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš