Nepoznat tajming nove runde briselskih pregovora

Nova runda briselskog dijaloga srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, neće biti održana pre proslave Dana primirja 11. novembra u Parizu, gde će se na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona okupiti svetski lideri, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

Nepoznat tajming nove runde briselskih pregovora

Kako navode naši sagovornici, „nema vremena da se naredne sedmice zakaže novi sastanak u Briselu“, a pitanje je da li će se Vučić i Tači uopšte i susretati u sedištu EU ovog meseca, pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini. Podsetimo, predsednik Srbije nije isključio mogućnost razgovora sa Tačijem na marginama skupa u glavnom gradu Francuske, a diplomate za Danas kažu da „Kosovo neće biti glavna tema proslave, ali da će se svakako i o tome razgovarati“.

U diplomatskim krugovima se nezvanično tvrdi da američka administracija i EU žele da se „što je pre moguće“ nastave pregovori o Kosovu, budući da od sredine decembra do početka januara nastupiti „praznična pauza“ u radu briselskih institucija, ali postoje i navodi da bi Beograd i Priština mogli da zatraže „tajmaut“ u razgovorima, budući da je, kako stvari trenutno stoje, ideja o razgraničenju, odnosno „korekciji granica“, odbačena na Zapadu zbog neslaganja pojedinih država, pre svega Nemačke.

Kako je juče preneo RTS, nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je da „sa velikom zabrinutošću prati debate o promeni granica“, ističući da se zalaže za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. U uzvratnom pismu bivšem premijeru Kosova i predsedniku Demokratskog saveza Kosova Isi Mustafi, koji je krajem septembra preneo zabrinutost kancelarki nakon pokretanja debate o promeni granica, Merkel je ukazala i da je „veoma važno da Kosovo nastavi dijalog sa Srbijom uz posredovanje EU, radi normalizacije odnosa“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost grupi američkih kongresmena, koji su zatražili da Sjedinjene Države podrže Srbiju u traženju kompromisnog rešenja za Kosovo, ali je naglasio da je najvažnije šta će reći predsednik Amerike Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici. Predsednik Srbije će se danas (subota) u Beogradu susresti sa koopredsedavajućim Srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmenom Tedom Poom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš