Nema više rominga na Zapadnom Balkanu

Od četvrtka 1. jula ukida se roming između zemalja Zapadnog Balkana i maksimalna cijena bit će primjenjivana u skladu sa pravilom "kao u domaćem saobraćaju", saopštili su iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Nema više rominga na Zapadnom Balkanu

To je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kojeg su zemlje potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. godine u Beogradu.

''Ukidamo prepreke, granice i troškove rominga. Balkan će biti bez rominga. To je samo prvi korak. Ono što smo mi u Vijeću za regionalnu saradnju uspjeli uraditi sa cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i sa ljudima i privrednicima na Balkanu'', kazala je dan ranije Majlinda Bregu generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju, napominjući da je 1. jul "istorijski dan" za region.

Ona je podsjetila da je povezivanje bez granica ohrabrujuće za sve, od građana, preko operatera, poslovne zajednice, do zadovoljnih turista na odmoru.

''Roming kao kod kuće je sloboda da uživamo na putovanjima bez ograničenja, omogućava nam da se pobrinemo da je kod kuće sve uredu i da se svakodnevno čujemo sa bliskim osobama',' kazala je Bregu.

U Vijeću za regionalnu saradnju smatraju da primjena ovog Sporazuma vodi jedan korak bliže smanjenju cijena rominga između Zapadnog Balkana i EU, jer je provedba ovog regionalnog sporazuma bila preduslov za smanjenje troškova rominga sa državama članicama EU kroz konkretne i vremenski ograničene mjere.

ijeće za regionalnu saradnju je već pripremilo teren i potpuno je spremno da počne raditi na tome sa EU, saopšteno je iz Vijeća.

Sporazum o romingu država Zapadnog Balkana potpisan je u aprilu 2019. godine. Prema njemu cijene telefonskih poziva smanjene su od jula te godine za otprilike 27 posto. Tada je predviđeno i potpuno ukidanje rominga od jula 2021.

"Kada pročitamo podatke iz, recimo, dvije godine unazad kada su naknade za roaming počele da padaju, s ponosom možemo reći da smo povećali svjesnost ljudi u regiji i da jedan od dva građanina Zapadnog Balkana smatra da je regionalni Sporazum o roamingu pomogao da uštede mnogo novca", rekla je nedavno Bregu u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Bregu je također rekla kako se očekuje da će "građani imati malo više novca u džepu, onoga koji bi bio potrošen ako bi plaćali te račune u regiji zbog tarifa uzrokovanih roamingom.#

Sporazum su potpisali predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš