RDOGAN PORUČIO IZ ISTANBULA

Nema eksploatacije resursa u Mediteranu bez Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u nedjelju kako Turska neće dozvoliti da se prirodni resursi Istočnog Mediterana eksploatiraju bez Turske i Sjevernog Kipra.

Nema eksploatacije resursa u Mediteranu bez Turske

Istanbulu je u ndjelju održana svečana predaja broda “TCG Burgazada” turskoj mornarici i započet projekt izgradnje turske podmornice “Aydinreis”. Riječ je o trećem brodu koji je Turska izgradila u okviru prvog nacionalnog projekta izgradnje ratnih brodova MILGEM.

U okviru projekta, u završnoj fazi je i gradnja četvrtog ratnog broda “Kinaliada”.

‘Nemamo teritorijalnih pretenzija’

Ističući kako je riječ o izuzetnom nacionalnom programu, Erdogan je kazao da je svaki proizvod domaće odbrambene industrije simbol snage i neovisnosti te zemlje.

“Vanjsku ovisnost u obrambenoj industriji smo u proteklom razdoblju smanjili sa 80 na 35 posto. Nastavit ćemo taj trend i u budućnosti na radost i čast nacije, ali i svih prijatelja Turske”, poručio je on, kako prenosi Anadolija.

Komentirajući tenzije u vodama Istočnog Mediteana i Egejskog mora, Erdogan je kazao da su svi koji su mislili da mogu djelovati u toj regiji bez znanja Turske počeli shvaćati da su napravili golemu pogrešku.

“Mi nemamo pretenzije prema bilo čijem teritoriju, pravima i interesima. Samo štitimo vlastita prava i interese naše braće”, poručio je Erdogan.

On je dodao da će se Turska odlučno suprotstaviti svih neprijateljskim aktivnostima u akvatoriju, baš kao što se suprotstavila, kako je rekao, terorističkim aktivnostima u Siriji.

‘Turska može zagaziti u svoja mora’

Njegovo upozorenje odnosilo se na pokušaj grčke administracije Južnog Cipra da unilateralno i bez suglasnosti Turske i Sjevernog Cipra istražuje i eksploatira resurse u Istočnom Mediteranu.

“Nikada nećemo dozvoliti da uspiju oni koji priželjkuju da Turska bude dovedena u situaciju da ne može zagaziti u svoja mora”, kazao je Erdogan.

On je, također, kazao da se među 100 najvećih tvrtki svijeta u vojnoj industriji nalaze četiri turske kompanije i da je Turska po tome šesta zemlja svijeta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš