Naučnici našli dokaze da je korona veštački napravljena, uključila se i britanska MI6: Svi tragovi vode natrag u Vuhan?

Dvojica naučnika, jedan britanski i jedan norveški, objavili su nedavno studiju iz koje bi se moglo zaključiti da je virus SARS-CoV-2 veštački stvoren u laboratoriji

Naučnici našli dokaze da je korona veštački napravljena, uključila se i britanska MI6: Svi tragovi vode natrag u Vuhan?

Dvojica naučnika, jedan britanski i jedan norveški, objavili su nedavno studiju iz koje bi se moglo zaključiti da je virus SARS-CoV-2 veštački stvoren u laboratoriji.

Prema radu objavljenom u časopisu Quarterly Review of Biophysics, protein spike (šiljak) novog korona virusa sadrži neke sekvence za koje se čini da su veštački umetnute kako bi se uspešnost virusa povećala.

U sažetku rada i kasnije u njegovoj razradi norveški virolog Birger Sorensen i britanski onkolog Angus Dalgleiš tvrde da su identifikovali "umetnute delove postavljene na površini šiljaka SARS-CoV-2" koji su ključni za komunikaciju virusa s ljudskim stanicama i za ulazak u njih, piše Index.

Sorensen je za norvešku televiziju NRK rekao da virus ima svojstva koja se uveliko razlikuju od drugog koronavirusa, uzročnika SARS-a, te da ona nikada nisu otkrivena u prirodi. Utvrdio je da Kina i Sjedinjene Države sarađuju dugi niz godina na istraživanju korona virusa kroz studije o "sticanju funkcija" u kojima se patogenost ili prenosivost virusa može povećati kako bi se bolje razumeli.

Britanski obaveštajac podržao tezu naučnika
 

Britansko-norveškom dvojcu u tezi se pridružio Sir Ričard Dirlav, čelnik britanske tajne službe MI6 od 1999. do 2004. Štaviše, on je u svojim tvrdnjama otišao još korak dalje - za Daily Telegraph je tvrdio kako istraživanja Sorensena i Dalgleiša pokazuju da je pandemija možda započela na Virološkom institutu u Vuhanu. Dodao je kako smatra da je malo verovatno da je virus bio namerno pušten, ali je istakao da je Kina očito pokušala da prikrije propust.

Pljušte optužbe na liniji Vašington - Peking

Ovo nije prvi put da se javljaju takve teze. Kineski i američki političari već mesecima razmenjuju uzajamne optužbe na temu covida-19.

Otkako je korona virus stigao u Sjedinjene Države, visoki zvaničnici administracije Donalda Trampa promovišu glasine da je nastao u Virološkoj laboratoriji u Vuhanu.
 
Kineski zvaničnici nisu im ostali dužni. Na prime, Zhao Lijian, portparol i zamenik glavnog direktora Odeljenja za informacije ministarstva spoljnih poslova Kine, preko Tvitera je poručio:
 
 
„CDC je uhvaćen na delu. Kada se u SAD-u pojavio nulti pacijent? Koliko je ljudi zaraženo? Koja su imena bolnica? Možda je američka vojska donela epidemiju u Vuhan. Budite transparentni! Objavite svoje podatke! SAD nam duguje objašnjenja!“
 
Prirodni prenos daleko verovatniji?

Komentarišući novu studiju virolozi ističu da se slični umeci, kakvi su u novoj studiji otkriveni u SARS-CoV-2, u genomu prirodno javljaju kod drugih virusa, na primer kod drugih koronavirusa i HIV-a.

U radu norveško-britanskog tima, kao argument koji bi mogao ići u prilog tezi o veštačkom poreklu virusa, između ostalog se spominje i navodna činjenica da virus od pojave u ljudskoj populaciji slabo mutira. To bi trebalo da podrazumeva da je već od ranih dana pandemije bio dobro prilagođen prenosu među ljudima.
 
Ali, ta teza takođe ne stoji jer brojna istraživanja jasno pokazuju da SARS-CoV-2 stalno mutira.
 

Moguć sukob interesa norveškog virologa

Za potpunije razumevanje dvojbi oko britansko-norveške studije važno je takođe napomenuti da bi Sorensen mogao imati ličnog interesa u medijski atraktivnim tezama o veštačkom poreklu novog korona virusa.

Naime, rad objavljen u Quarterly Review of Biophysicsuprvenstveno predstavlja argumente za razvoj Biovacc-19, vakcine kandidata za covid-19, koje je trenutno u naprednom pretkliničkom razvoju. A Sorensen ima finansijski interes u priči jer radi za Immunor, norvešku kompaniju koja stoji iza vakcine.
 
Tezu odbacuju i tajne službe
 
Konačno, tezu o veštačkom poreklu virusa već su ranije, uz naučnike, odbacile i američke tajne službe. U novom slučaju odbacili su je i britanski obaveštajni izvori.

Naime, prema pisanju londonskog Tajmsa, u britanskom MI5 ideju doživljavaju kao "glasinu i zaveru" uporedivu s tvrdnjama antivakcinalističkog pokreta.

U tekstu se, među ostalim, ističe da se Dirlav (75) već ranije našao na udaru kritika zbog promovisanja "pogrešnih podataka" u istrazi Sira Džona Čilkota koja je pokazala da rat u Iraku nije bio jedino moguće rešenje kako se to tvrdilo u britanskim političkim vrhovima pre početka intervencije.
 

Izvor: (novosti.rs)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš