NATO šalje avione i brodove kao pomoć Turskoj

Članice NATO-a dogovorile su se danas da će Turskoj poslati vojne avione i brodove, u cilju ojačanja protivvazdušne odbrane zvanične Ankare na granici te zemlje sa Sirijom, izjavio je generalni sekretar Alijanse Džens Stoltenberg, dodajući da je svrha tog paketa pomoći djelimično i da se izbjegne repriza obaranja ruskih vojnih aviona.

NATO šalje avione i brodove kao pomoć Turskoj

Izaslanici članica Sjevernoatlantske alijanse su odobrili taj plan, a sada moraju da odluče šta će tačno poslati Turskoj, rekao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu, ističući da je to odbrambena mjera.

“Dogovorili smo paket mjera za Tursku, imajući u vidu nestabilnu situaciju u regionu”, rekao je šef NATO, ne pominjući direktno rusku vojnu intervenciju u Siriji, niti ulaske ruskih aviona u vazdušne prostore drugih zemalja.

S obzirom na to da Turska već ima zavidne vazduhoplovne snage, vojni stručnjaci NATO ističu da se Alijansa odlučila za pomoć toj zemlji kako bi minimizovala rizik od ponavljanja incidenta od 24. novembra, kad su turski lovci oborili ruski vojni avion nakon što je on ušao u vazdušni prostor Turske.

To je prvi incident takve vrste još od završetka “hladnog rata”, koji je veoma zategnuo veze između Turske i Rusije. Zvanična Moskva je kao odgovor na obaranje aviona uvela ekonomske sankcije Turskoj.

Paket pomoći NATO Turskoj, čiji će detalji biti razrađeni tokom narednih nedelja, obuhvataće izviđačke avione i letelice za patroliranje morem, kao i slanje NATO brodova u istočni deo Sredozemlja.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš