U Briselu završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Napredak u priznavanju diploma

Brisel, Priština, Beograd - -- Nova runda briselskog dijaloga Beograda i Prištine, koje su predvodili premijer Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Isa Mustafa, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, završena je oko 21 sat posle tri i po sata razgovora pre svega o Zajednici srpskih opština.

Dva premijera najpre su odvojeno razgovarali sa Mogerini, da bi potom bio održan trilateralni sastanak.

U saopštenju izdatom nakon sastanka Mogerinije izrazila zadovoljstvo što je postignut napredak u priznavanju diploma, kao i implementaciji sporazuma o slobodi kretanja, dodajući da su se obe strane saglasile da počnu razgovore o direktnim avio i železničkim vezama. "Potvrđeno je da međusobno priznavanje obrazovnih i profesionalnih diploma i sertifikata postaje realnost. Na toj osnovi studenti će biti u mogućnosti da nastave svoje studije, a stručnjaci da pospeše svoje izglede na zapošljavanje, kako u Srbiji, tako i na Kosovu. Značajno smo, takođe, napredovali u implementaciji sporazuma o slobodi kretanja, posebno u delu vezanom za registarske tablice", objasnila je Mogerini, dodajući da je diskusija bila fokusirana i na posvećenost obe strane da rade na implementaciji sporazuma o uspostavljanju ZSO, a na osnovama do sada potpisanih sporazuma.

Ističući da su razgovori protekli u veoma dobroj atmosferi, Mogerini je zahvalila premijerima Srbije i Kosova na posvećenosti daljoj normalizaciji odnosa. U pauzi pregovora premijer Vučić je, u izjavi RTS-u, kazao da se nada dogovoru o nekim pitanjima formiranja ZSO i da su razgovori teški. Premijer je istakao da se srpska strana drži svojih principa i onoga što je dogovoreno, a ne onoga što je odlučio kosovski Ustavni sud. "Ključno je da se krene u izradu statuta i svega što je potrebno da bi ZSO bila formirana", rekao je premijer za RTS. On je najavio da će se delegacija Beograda boriti da parlamentarni izbori budu održani i na Kosovu. "Izbori za narodnu skupštinu sva je prilika da će biti održani na teritoriji cele Srbije. To nije plod velikog dogovora i ugovora, već čini mi se da je to jedan razuman stav kojem niko razuman u ovom trenutku ne želi da protivreči", rekao je Vučić. Kosovski premijer Isa Mustafa obratio se novinarima po završetku razgovora i rekao da je primena ranijih dogovora bila glavna tema. Prema njegovim rečima, sporazum o ZSO može biti primenjen jedino u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova. Govoreći o izborima za Skupštinu Srbije on je poručio da će se poštovati pravo Srba da glasaju, “ali u skladu sa zakonima Kosova". Mustafa je rekao da je razgovor protekao u konstruktivnoj i dobroj atmosferi bez obzira, kako je naveo, na to šta je "srpska strana rekla", te da je prevaziđeno pitanje priznavanja diploma i da će biti postupano u skladu sa dogovorima iz 2011. godine, dok su ostala pitanja, poput slobode kretanja i drugih, ostavljena za kasnije.

Jučerašnji razgovori prvi su nakon što je EU u decembru otvorila pregovaračko poglavlja 35 sa Srbijom, koje se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom, i u kome se nalazi kaluzula da otvaranje ostalih poglavlja zavise od postignutog na ovom planu. Uprkos i nedavnim izjavama kosovskog premijera da neće prisustvovati jučerašnjem sastanku zbog izostanka pozitivne preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viza za Kosovo u izveštaju objavljenom krajem prošle godine, on je prihvatio poziv zaučešće u dijalogu zbog, kako su preneli albanski mediji, usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskom parlamentu i posete pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jia.

Beljulj Bećaj, politički analitičar iz Prištine, komentariše za Danas da suštinu ove runde dijaloga predstavljaju razgovori o ZSO, ali da „međunarodna zajednica sprovodi nerealni pritisak na obe strane“.

- Podsetiću vas da se kosovska opozicija oštro protivi primeni sporazuma o ZSO, ali tome se protivi i 200.000 građana Kosova koji su nedavno potpisali peticiju. Dakle, Brisel vrši nerealni pritisak na obe strane i nema mnogo razloga za optimizam da će ono što je dogovoreno biti uistinu i primenjeno. Nije problem dogovoriti se o papirologiji, ali problem je u realizaciji. Kada je reč o premijeru Kosova, on i dalje sledi politiku „dvostrukih aršina“ i nije transparentan. Mustafa jedno priča u Briselu a drugo u Prištini, pa građani Kosova uglavnom ne veruju u ono što kaže. S druge strane, pitanje je koliko se može verovati i vašem premijeru Vučiću, za koga se u ovom trenutku stiče utisak da je spreman na „radikalno preispitivanje“ srpske prošlosti, zaključuje Bećaj.

Mustafa: Očekujemo viznu liberalizaciju

Kosovski premijer je pre jučerašnjih sastanakaizjavio da će Kosovo instistirati na ukidanju paralelnih institucija. „Loše se osećam kada idem u Brisel da bih učestvovao u dijalogu, dok je mojim sugrađanima ograničeno kretanje. Ali, trudićemo se i nadam se će Evropska unija pozitivno oceniti ispunjenje kriterijuma u određivanju datuma vizne liberalizacije“, rekao je Isa Mustafa za RTV.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš