MSP: Nema povlačenja priznanja iz Dominikane

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da Dominikana ostrvska država Kariba nije povukla priznanje Kosova.

MSP: Nema povlačenja priznanja iz Dominikane

"Nije bilo nikakvog povlačenja priznanja", izjavio je savetnik Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, naglasivši da Kosovo ima diplomatske odnose sa Dominikanom.

"To je Dačićeva kleveta, kao i ranije", kazao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je, u izjavi za Tanjug, rekao da je Dominikanska Republika povukla priznanje Kosova.

"Komonvelt Dominika, ostrvska država u Karipskom moru, 8. je po redu zemlja koja više ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je dobio i zvaničnu notu od Ministarstva spoljnih poslova Komonvelta Dominika "gde se jasno i precizno kaže da je Vlada Komonvelta Dominika preispitala svoju prethodnu odluku i suspendovala je". 

"Jasno i precizno piše da Vlada Komonvelta Dominikana daje prednost dijalogu, da će poštovati sve ono do čega strane u dijalogu dođu kao rezultat dogovora, da u međuvremenu suspenduje svoju poziciju o priznanju Kosova kao nezavisne države čekajući kraj dijaloga", kazao je Dačić. 

"Srbija nastavlja svoje diplomatske aktivnosti kada je reč o Kosovu i razgovara s čitavim nizom zemalja vezano za njihove prethodne odluke o statusu Kosova", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije. 

Dačić je naveo i da je razgovarao s predsednikom Vlade Komonvelt Dominika i s ministarkom spoljnih poslova o sveukupnim odnosima i mogućnostima da se jačaju bilateralni odnosi. 

Prema njegovim rečima, "potpisan je i Memorandum o prijateljstvu i saradnji dva Ministarstva spoljnih poslova, a dogovoreno je i da se pruža međusobna podrška i pomoć". 

"Nakon detaljnog razmatranja i u svetlu preporuka generalne skupštine UN i Međunarodnog suda pravde, dogovorili smo se da revidiramo našu ranije zauzetu poziciju u vezi priznavanja Kosova kao nezavisne države", navodi se u Memorandumu u koji je, kako navodi Tanjug, imao uvid. 

"Vlada Komonvelta Dominike smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, a ne definisanje statusa pre okončanja dijaloga. Kada dve strane budu postigle sporazum, Vlada Komonvelta Dominike će dosledno podržati poziciju dogovorenu između dve strane", kaže se u dokumentu, prenose mediji.

"Za sada, Vlada Komonvelta Dominije suspenduje svoj stav o priznavanju Kosova sve do ishoda pomenutog dijaloga", navodi se u Memorandumu sa kojim su premijer i šef diplomatije Komonvelta Dominika, Ruzvelt Skerit i Fransin Baro, upoznali srpskog ministra Ivicu Dačića, piše Tanjug.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš