Mogherini: Sporazum Srbije i Kosova mora proći UN

Vaša uloga jeste i bit će ključna, a mi smo spremni tim povodom intenzivirati razgovore sa svim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kaže šefica EU diplomatije.

Mogherini: Sporazum Srbije i Kosova mora proći UN

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini izjavila je u utorak da je za nastavak dijaloga Srbije i Kosova neophodno da Vlada Kosova ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine te poručila da finalni sporazum mora biti u skladu s međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Vaša uloga jeste i bit će ključna, a mi smo spremni, i ja lično, tim povodom intenzivirati razgovore sa svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a", kazala je ona u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a.

Mogherini je u govoru o ulozi i prioritetima vanjske politike EU-a govorila o pomirenju na zapadnom Balkanu kao doprinosu EU-a multilateralizmu u svijetu.

Što prije povući takse

Ona se posebno osvrnula na dijalog Kosova i Srbije.

"Za nastavak dijaloga neophodno je ukidanje taksi koje je uvela Vlada Kosova. Istog dana kada se takse povuku, odmah ću sazvati novi sastanak u okviru dijaloga, kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma koji mora riješiti sva otvorena pitanja i u potpunosti normalizirati odnose Srbije i Kosova", izjavila je Mogherini.

Ona je navela da, iako posreduje u dijalogu Srbije i Kosova, on ne pripada "niti njoj, niti EU, već stranama u procesu".

Model i inspiracija za Evropu

"Na njima je da nađu dogovor koji bi bio prihvatljiv i odgovarao objema stranama", kaže Mogherini.

Visoka predstavnica EU-a se zahvalila svim članicama Vijeća sigurnosti UN-a na, kako je rekla, konstruktivnom pristupu dijalogu Kosova i Srbije.

Mogherini je u New Yorku zaključila da bi, pored dogovora Atine i Skoplja o imenu, "pozitivan ishod dijaloga Srbije i Kosova donio više nade regiji i bio model i inspiracija za Evropu i cijeli svijet."

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš