Mjesta za pokop u Halepu više nema

Stanovnici nemaju gdje pokapati sve veći broj mrtvih, pa ih sahranjuju u parkove i druge javne površine.

Nakon ruskog i kineskog blokiranja rezolucije koja je trebala zaustaviti nasilje u Halepu raste zabrinutost zbog sve teže humanitarne situacije u tom gradu. Stanovnici imaju dodatni problem: nemaju gdje pokopati sve veći broj mrtvih. Za to se koriste javna mjesta, poput parkova.

U prostoriji gdje se nalaze tijela vlada jeziva tišina. Porodice tragaju za rodbinom. Moraju otvoriti svaku vreću.

Prelaze u drugu prostoriju, gdje ih je još više. Rana Hilo traži svog ujaka. Međutim, potraga je okončana bez uspjeha.

"Ako ga pronađemo, pokopat ćemo ga. Čujete da zvuk aviona nikada ne prestaje. U gradu nedostaje hljeba, hrane i vode. Uprkos svim tim problemima, stalno nas bombardiraju. Vidite da je ovo mjesto puno tijela poginulih. Teško je izvršiti identifikaciju jer su mnoga lica deformirana", rekla je Hilo.

Mnoga tijela prebačena su u improviziranu mrtvačnicu. U njoj nema električne energije ni hladnjače za čuvanje. Oštra zima je stigla, te hladnoća štiti tijela od raspadanja.

Khaled Kalaji ima sumoran posao pregledanja tijela, koja neprestano stižu.

Popunjena gradska groblja

"Kada donesu tijela, fotografiramo ih i dokumentiramo slučaj. Onda dolaze porodice, koje pregledaju fotografije koje imamo. Neki se odluče i da pregledaju tijela u potrazi za članovima porodice", priča Kalaji, mrtvozornik.

Sva tijela poginulih stanovnika Halepa bit će prebačena na posljednje počivalište onda kada, i ako, bude pronađeno slobodno grobno mjesto.

"Novi zračni udari na dijelove grada pod kontrolom opozicije ne prestaju. Primjetno je da se na gotovo svakom koraku čuje zvuk aviona. Grad je izložen nemilosrdnom bombardiranju", javlja reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker.

Groblja u gradu već su odavno popunjena, pa se mrtvi sahranjuju u parkovima i drugim javnim površinama, gdje ima slobodnog prostora.

"Mnogi su poginuli tokom bombardiranja, ali ih ne možemo pokopati u grobljima jer su puna. Humanitarna situacija u gradu veoma je loša“, kaže Mohammed, stanovnik Halepa.

Stotine hiljada osoba poginule su dosad u ovom ratu. A svaki naredni dan donosi i nove žrtve.

Izvor: (Al Jazeera)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš