Merkelova potvrdila: Razgovarala sam sa Trampom o Kosovu

Ona je rekla da podržavaju sve razgovore koji vode riješenju problema.

Merkelova potvrdila: Razgovarala sam sa Trampom o Kosovu

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da je sa američkim predsjedikom Donaldom Tampom razgovarala o dijelogu Beograda i Prištine i riješenju pitanja Kosova, te da su tom prilikom konstatovali da podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju – riješenju tog pitanja.

“Ali, govorimo da je naravno teritorijalna celovitost kakva je sada stvorena jedna vrijednost, i ja sam to isto rekla kada su ovde bili predsjednici vlade BiH i vlade Crne Gore, a to je da moramo biti oprezni da potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama”, rekla je Merkel.

Kako je preneo hrvatski tportal, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekla da podržava sve dogovore Beograda i Prištine koji će dovesti do riješenja problema, ali da treba imati u vidu da se ne stvore novi problemi i da se poštuje teritorijalna celovitost.

Večernji list piše da je Merkelova komentarisala telefonski razgovor s Trumpom, rekavši da podržavaju sve razgovore koji vode riješenju pitanja Kosova.

“Moramo biti oprezni da određene mere na jednoj teritoriji ne dovedu do mera na drugim teritorijima”, kazala je Merkel, preneo je Večernji.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Plenković je rekao da je Hrvatska izrazito oprezna i da neće stati u red da bi zagovarala promenu granica između Srbije i Kosova.

Hrvatska čvrsto stoji iza nalaza Badinterove komisije da su, kako je rekao, republičke granice postale državne i da se to mora poštovati kada se rešavaju problemi na Balkanu jer bi se u suprotnom mogla otvoriti Pandorina kutija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš