Merkel: Spremna sam ponovo se kandidovati iako će biti mnogo teže nego prije

Aktuelna njemačka kancelarka Angela Merkel večeras je i sama potvrdila da će se četvrti put kandidovati na ovu funkciju i to na izborima 2017. godine nakon što je to tokom dana objavljeno iz njene stranke, Kršćansko-demokratske partije (CDU).

Merkel: Spremna sam ponovo se kandidovati iako će biti mnogo teže nego prije

Merkel (62) je poručila da donošenje odluke o ponovnom kandidovanju na mjesto šefa zemlje nije bilo lako, ali da je to učinila zbog Njemačke. Poručila je da je motivisana služenjem toj zemlji i da će svoje iskustvo koristiti u te svrhe.

"Kazala sam CDU da sam spremna ponovo se kandidovati. Ovi izbori će biti još teži nego raniji jer se susrećemo sa jakom polarizacijom u zajednici", izjavila je.

Povukla je paralelu između Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država opisujući nedavnu predizbornu kampanju u toj zemlji kao grotesknu. Istakla je da politička rasprava za nju predstavlja angažman, a ne borbu i poticanje mržnje. Rekla je i da za su za Njemačku demokratija, sloboda i poštivanje ljudskih prava i prava pojedinaca centralni stubovi demokratskog procesa.

Potvrda njenog ponovnog kandidovanja, četvrtog po redu, stigla je nakon višemjesečnih nagađanja i u vrijeme kada se Evropa i Zapad susreću sa rastućim populizmom. Merkel je na mjestu državne kancelarke još od 2005. godine i veoma je popularna među biračima koji cijene njenu pragmatičnost i čvrsto stajanje na zemlji i u vrijeme finansijske krize koju je njena zemlja prebrodila bolje nego većina zemalja Evrope. Međutim, često je i na meti kritika, a izgubila je dio podrške javnosti nakon odluke da u zemlju pusti više od milion azilanata koji su stigli preko balkanske rute 2015. godine.

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš