Merkel: Konačno rešenje za Kosovo i Srbiju ne može da bude na štetu ostalih

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, uoči početka skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u Berlinu, da konačno rešenje za Kosovo i Srbiju “ne može biti na štetu ostalih u regionu”.

Merkel: Konačno rešenje za Kosovo i Srbiju ne može da bude na štetu ostalih

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekla da današnja konferencija ni na koji način nema nameru da zameni berlinski proces, niti briselske pregovore između Srbije i Kosova.

Radi se o skupu gde će se iskreno i otvoreno razgovarati o svim izazovima, poručila je Merkel, prenosi Slobodna Evropa.

Makron je, takođe, poručio da će se večeras otvoreno razgovarati o svim opcijama koje su na stolu oko Srbije i Kosova.

Nemamo nameru da nametnemo rešenje Beogradu i Prištini. Želimo da razmatramo sve opcije, ali i da izbegnemo moguće nove tenzije u regionu koje bi mogle proizići zbog nekih opcija koje su na stolu, rekao je Makron.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja.

Glavna tema današnjeg samita u Berlinu je situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Uz Merkel i Makrona, na samitu učestvuju lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš