Mediji: Novi sporazum vodi Kosovo u UN, a Srbiju u EU

U Washingtonu se vode pregovori koji bi se mogli završiti sporazumom u toku ove godine...

Mediji: Novi sporazum vodi Kosovo u UN, a Srbiju u EU

Zapadne zemlje - SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, sastale su se u Washingtonu da bi razmatrale razgovore Beograda i Prištine, koji bi se mogli završiti jednim sporazumom u toku ove godine, pišu mediji.

Kako se navodi, politički direktori za Zapadni Balkan pet zapadnih zemalja, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije sastali su se u Washingtonu na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da se održi narednih mjeseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa, prenosi Tanjug.

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumijeva priznanje Kosova od Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u Evropskoj uniji.

Vodeća načela

Među zapadnim diplomatama, navode mediji, već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima.

Jedno od tih načela je da je "bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma" između strana.

Loš sporazum bi bio podjela Kosova i nečega poput Republike Srpske na Kosovu, pišu mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

U cilju ovoga, osim Brisela, razgovori se održavaju i u drugim centrima, poput Berlina, a navodi se i da je njemačka kancelarka Angela Merkel već bila pozvala u svoj kabinet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića dva puta, kao i da se u srijedu sastala sa kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem.

Izvor: (Al Jazeera)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš