NOVA POBEDA "ŽUTIH PRSLUKA

Makron najavio povećanje plata i poreske olakšice; Sindikat: Protest u petak

rancuski predsednik Emanuel Makron najavio je povećanje plata i poreske olakšice za penzionere kao odgovor na zahteve "žutih prsluka" koji proteklih nekoliko nedelja demonstriraju Parizom i ostalim gradovima te zemlje.

Makron najavio povećanje plata i poreske olakšice; Sindikat: Protest u petak

Makron je u televizijskom obraćanju naciji, što je bilo njegovo prvo javno pojavljivanje u poslednjih desetak dana, u vremenu kada su protesti širom Francuske, postali nasilni, rekao da je bes demonstranata "dubok i opravdan, ali da je nasilje nedopustivo", prenosi "Bi-Bi-Si"

On je obećao da će smanjiti porez za penzionere, te da će u januaru povećati minimalnu platu za 100 evra, ali je odbio da ponovo uvede porez na bogatstvo.

"Danas smo prisiljeni da priznamo da je zemlja u stanju ekonomskog vanrednog stanja", rekao je Makron i pozvao na "podršku" francuskoj ekonomiji.

Predsednik Francuske istakao je da u proteklih 18 meseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju poslednjih 40 godina, prenosi Rojters.

"Za nasilje neće biti nikakve milosti", istakao je predsednik, ali je istovremeno naglasio da ima obzira prema besu "žutih prsluka".

"Svi smo videli kakvu igru igraju oportunisti koji su iskoristili iskren gnev", rekao je Makron, ukazavši da "nikakav bes ne opravdava napade na policajca, žandarma, uništavanje prodavnica i javnih zgrada".

Kako je istakao, "kada se nasilje razulari, sloboda prestaje. Zato sada mir i red moraju da zavladaju u Republici, jer se ništa trajno neće izgraditi sve dok postoji strah".

Generalni sekretar francuskog sindikata Generalna konfederacija rada (CGT), Filip Martines, ocenio je da su mere koje je predsednik Makron večeras najavio nedovoljne i pozvao na "mobilizaciju zajedno sa žutim prslucima" u petak 14. decembra, javljaju francuski mediji.

Protesti, na početku organizovani zbog povećanja poreza na gorivo, što je francuska vlada u međuvremenu odložila, prerasli su u socijalni bunt i širom te zemlje je od 17. novembra do sada uhapšeno više od 4.500 osoba, a pale su i prve presude po hitnom postupku.

Tokom protesta održanog u subotu 136.000 ljudi je izašlo na ulice, najmanje 71 osoba je povređena, dok je 1.000 njih završilo u pritvoru.

Pored Pariza, protesti su održani i u Marseju, Bordou, Lionu i Tuluzu.

Makronove mere će koštati od osam do 10 milijardi evra

Mere koje je francuski predsednik Emanuel Makron večeras najavio, u cilju smirivanja talasa protesta širom zemlje, koštaće između osam i 10 milijardi evra, rekao je državni sekretar u francuskom Ministarstvu za javne račune Olivije Disopt.

- U procesu smo preciziranja (rashoda) i videćemo kako ćemo to finansirati - rekao je Disopt francuskoj televiziji BFM.

Makron je, u večerašnjem televizijskom obraćanju javnosti, najavio da će povećati plate radnicima s najnižim primanjima i smanjiti poreze penzionerima, u okviru daljih ustupaka s ciljem da se smire višenedeljni protesti koji su uzdrmali njegov autoritet.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš