Kurz: Austrija zatvara sedam džamija i protjeruje nekoliko imama

Austrijski premijer Sebastian Kurz izjavio je kako je njegova zemlja, u okviru “Borbe protiv političkog islama” donijela odluku o zatvaranju sedam džamija, te protjerivanju više imama zbog njihovog finansiranja iz inostranstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz: Austrija zatvara sedam džamija i protjeruje nekoliko imama

Kurz je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom ekstremno desne stranke i zamjenikom premijera Heinz-Christianom Stracheom i ministrom za Evropsku uniju (EU) Gernotom Blumelon te ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiscklom, saopćio odluke donesene u okviru “Borbe protiv političkog islama”.

Tom prilikom Kurz je istakao kako je okončana istraga kojom su bile obuhvaćene pojedine džamije u toj zemlji, a nakon koje je zabranjen rad za najmanje sedam džamija, te je donesena odluka o deportaciji više imama koji se finansiraju iz inostranstva.

Ministar za EU Blumel izjavio je kako je među sedam džamija kojima je zabranjen rad, šest njih selefijskog svjetonazora, koje djeluju pri Arapskom kultrunom centru. Prema riječima Blumela, ustanovljeno je da se u ovim džamija šire ekstremno mišljenje, zbog čega im je zabranje rad.

Ministar Blumel je dodao kako je zabranjen rad i jednoj džamiji pri turskoj zajednici u toj zemlji. Prema njegovim riječima, džamija je zatvorena zvog širenja “turskog nacionalizma, te djelovanja bez dozvole Islamske zajednice u Austriji”.

Ministar MUP-a Herbert Kickl je podsjetio kako je toj zemlji 2015. godine donesen zakon kojim se imamima u Austrije zabranjuje da budu finansirani iz inostranstva, da je takvo finansiranje protuzakonito. Naglasio je kako će onima koji budu finansirani na taj način biti ukinuta dozvola za boravak, a zahtjev za produženje boravka neće biti produženo.

Kickl je dodao kako je već pokrenut proces ukidanja dozvola za boravak najmannje 60 imama koji djeluju pri Turskoj islamskoj uniji za kulturnu i socijalnu saradnju (ATIB). Među 11 imama koji su uputili zahtjev za produženje boravka, dvojici je odbijen, a za ostalih devet proces i dalje traje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš