Kurc: Primetno približavanje Beograda i Prištine

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je večeras da ima osećaj da postoji primetno približavanje Beograda i Prištine.

Kurc: Primetno približavanje Beograda i Prištine

"Tu situaciju treba iskoristiti za pronalaženje rešenja", naglasio je Kurc na Evropskom forumu u Alpbahu.

U debati o budućnosti EU, na pitanje studenta poreklom iz Bosne i Hercegovine o stavu o promeni granica na Zapadnom Balkanu, što se u poslednje vreme spominje, uz tvrdnju da Bosni preti rat u tom slučaju, Kurc je rekao da je u BiH situacija izazovnija.

"Međutim, imam nadu da što se više država regiona približava EU, to će one zemlje, u kojima je politička situacija teža, biti podstaknute da napreduju", naveo je austrijski kancelar.

Negirao je da je u svom izlaganju govorio o Zapadnom Balkanu kao kriznom žarištu, već je rekao da se zalaže da region uđe u EU.

"Ne govorim o Zapadnom Balkanu kao o kriznom žarištu, već kao regionu koji treba da bude članica EU, a krizna žarišta ne mogu pristupiti", objasnio je Kurc.

Rekao je da je sa rukovodstvom u BiH pre par nedelja razgovarao, sa kosovskim predsednikom u petak, i da veruje da su oni svesni da je u EU, Austrija najsnažnije podržava region.

"Mi se osećamo istorijski povezani sa ovim zemljama, tamo smo veoma ekonomski aktivni, postoji i snažna ljudska povezanost. Mi smo najveći podržavaoci regiona u EU", podvukao je austrijski kancelar, koji je danas u Alpbahu obeležio 32. rođendan.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš