Koronavirus prisutan i u otpadnim vodama u Luksemburgu

Koronavirus „nastavlja da napreduje“ u luksemburškim otpadnim vodama, objavio je Luksemburški institut za nauku i tehnologiju LIST. Posebno visoku koncentraciju pronašli su na jugu zemlje.

Koronavirus prisutan i u otpadnim vodama u Luksemburgu

SARS-Cov-2 se „nalazi u gotovo svim otpadnim vodama, a na jugu zemlje primećuje se nagli porast njegove koncentracije“, primećuje u nedavnom izveštaju Luksemburški institut za nauku i tehnologiju (LIST).

Studija od 14. jula ukazuje na prisustvo koronavirusa „na skoro svim mestima u kojima je uzorkovan. Čini se da su pogođena postrojenja za tretiranje Bettembourg i Petange, sa skoro utrostručenim porastom koncentracije od juna.

Postrojenja  u Hesperange-u i na severu zemlje u zadnje vreme beleže nižu i stabilniju koncentraciju.  Samo uzorci sa mesta Troisvierge izgledaju negativno “nastavlja LISTA.

Dakle, od 25. juna „primećen je ponovni porast SARS-CoV-2 u otpadnoj vodi u zemlji, što potvrđuje interesovanje za praćenje ovog drugog pokazatelja evolucije virusa u Luksemburgu: „Ova zapažanja potkrepljuju evolucija broja slučajeva potvrđenih opsežnim kliničkim testovima u Velikom vojvodstvu i potvrđuje da je metoda praćenja vode efikasan sistem pre upozorenja za preporod virusa u populaciji “, zaključuje Luksemburški institut za nauku i tehnologiju LIST.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš