Ko je čovjek koji ne da Srbiji u EU dok ne prizna genocid u Srebrenici?

Slovenački zastupnik Igor Šoltes predložio je da se u Europskom parlamentu usvoji amandman o genocidu u Srebrenici, a u sklopu rezolucije o napretku Srbije na Europskom putu.

Ko je čovjek koji ne da Srbiji u EU dok ne prizna genocid u Srebrenici?

Amandman je usvojen, a došao je kao posljedica negiranja genocida od visokih dužnosnika i vodećih ljudi Srbije. Odluka Europskog parlamenta u Srbiji je protumačena kao oficijelni zahtjev, iako on to još uvijek nije, za ulazak u europske integracije.

Šoltes, inače unuk Edvarda Kardelja, prvog čovjeka predsjednika Jugoslavije – Josipa Broza Tita. Kardelj je čovjek koji je tvorac sistema samoupravljanja Jugoslavije.

“To je logičan odgovor na izjave najviših dužnosnika Srbije i najbitnijih predstavnika srbijanskih vlasti, koje su izrečene u posljednje vrijeme. Što se tiče Srebrenice i amandmana, to je poruka da je potrebno poštivati ljudska prava i odluke međunarodnih sudova. Temelj Evrope su vladavina prava i poštivanje ljudska prava, i ta pravila važe za sve, kako za države članice Evropske unije, tako i za one koje se pripremaju za ulazak u Uniju.

Što se tiče same rezolucije i amandmana, tačno je da pravno-formalno nije obavezujući i da sam amandman ne predstavlja dodatni pravno-formalni uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju jer te direktne uslove Evropski parlament ne postavlja. Većina u Evropskom parlamentu je jasno poručila da je potrebno civilizacijske vrijednosti i vrijednosti Evropske unije poštovati i nikako ne ignorisati sve ono što se desilo. E to što se dogodilo u Srebrenici, nikome i nigdje na svijetu se nikada ne bi smjelo dogoditi i ponoviti”, rekao je Kardelj za Face TV.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš