Presudili glasovi Kurda!

Kako je Erdogan povjedio na izborima a izgubio Istanbul i Ankaru

Godinama je Erdogan bio nepobjediv, no opozicija je ovoga puta pronašla recept kako ga može pobijediti na loklanim izborima u dvije najveće metropole - Ankari i Istanbulu.

AKP je godinama osvajao sve izbore od dolaska na vlast 2002., a ni ovoga puta stvar se nije promijenila osim u dva najveća grada u Turskoj - Ankari i Istanbulu.

Erdogan je na press konferenciji u Istanbulu rekao da je njegova stranka najjača stranka ovih izbora, što je nominalno tačno, no u prijestolnici Ankari pobijedila je opozicija nakon 25 godina dominacije Erdoganove stranke. Opozicija će po svemu sudeći osvojiti i Istanabul, grad iz kojeg je Erdogan počeo svoj streloviti politički uspon.

Tajna uspjeha opoziije u Ankari i Istanbulu prilično je jednostavna, i o tome se pričalo sedmicama prije lokalnih izbora.

Erdoganova AK partija ponovo je dobila praktično isti broj glasova kao i prije četiri godine, kada je uvjerljivo pobijedila i u Ankari i u Istanbulu. No, ovoga puta opozicija je na izbore izašla jedinstvenija nego ikad ranije, i pri tome ojačana za novog saveznika.

Prvi put se desilo da kurdska partija HDP nema svog kandidata za gradonačelnika Ankare i Istanbula. Milioni Kurda žive upravo u ova dva velika grada, i oni su bez ostatka redovno glasali za kandidata kurdske partije HDP.

Odnos Kurda prema Erdoganu i njegovoj AK partiji drastično se promijenio tokom posljednjih nekoliko godina zbog poznatih događaja u Siriji.

Ključna opoziciona partija u Turskoj, CHP (lijevi centar) iskoristila je loše odnose Edogana i Kurda te je uspjela je pridobiti vođstvo kurdske partije da odustanu od vlastitih kandidata u Ankari i Istanbulu, kako bi zajedničkom snagom napokon porazili kandidate vladajuće AK partije.

U tome su i uspjeli - tradicionalni glasači AK partije nisu okrenuli leđa Erdoganu nego je opozicija dobila moćnog saveznika. 

U ostalim gradovima Turske gdje je opozicija nastupala samostalno i gdje je kurdska partija imala svog kandidata, uglavnom je slavila Erdoganova Ak partija, negdje čak i uvjerlivije nego četiri godine ranije. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš