Izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu

Stejt department je objavio u utorak izveštaj o slobodi verskih prava u svetu. Izveštaj obuhvata podatke o stanju verskih prava u 200 država i teritorija i dokazuje njihova kršenja od vlada, terorističkih grupacija i pojedinaca.

Izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu

U ovom izveštaju analiziraju se posebna poglavlja verskih prava i sloboda na Kosovu, gde se primećuju slični problemi kao u prošlosti.

U poglavlju za Kosovo, izveštaj navodi da ustav zabranjuje versku diskriminaciju i osigurava njenu slobodu, ali ističe da zakon ne dozvoljava da se verske grupe registruju kao pravna lica, sprečujući ovako realizaciju njihovih aktivnosti.

Do sada se nije glasao projekat zakona koji bi dozvolio verskim grupacijama da se registruju kao pravna lica, iako je to vlada odobrila i razmotrilo se u skupštini. Verske grupacije su se žalile da opštine često ne ne pružaju ravnopravna prava, posebno kada je reč o njihovim imovinama i  grobovima, navodi se u izveštaju.

Izveštaj označava incidente verskog karaktera, iako se navodi da je zbog situacije na Kosovu teško odvojiti probleme etničkog i verskog karaktera. Ovo se više primećuje kod Srba kod kojih verska i nacionalna pripadnost su jedno.

Izveštaj navodi da je vlada radila sa Islamskom zajednicom Kosova u borbi protiv ekstremizma I osudila je štetu na verskim objektima.

U okviru pokušaja promocije verske tolerancije, vlada je, početkom juna, organizovala petu međuversku konferenciju, označavajući ulogu žene u borbi protiv nasilnog ektremizma.

Dok je u martu održana konferencija međuverskog dijaloga i očuvanja verskog nasleđa kako bi se postiglo pomirenje i borba protiv nasilnog ekstremizma.

U izveštaju između ostalog se navodi da predstavnici raznih verskih zajednica govore o dobrim međusobnim odnosima i učestvuju u mnogim inicijativama i diskusijama o međuverskim pitanjima.

Predstavnici američke ambasade, kako se navodi u izveštaju, u stalnom su kontaktu sa zvaničnicima kako bi rešili pitanja koja otežavaju stanje verskih prava i sloboda na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš