Izrael kriv za egzodus kršćana iz Palestine

tudija palestinskog univerziteta otkriva da kršćani krive izraelsku okupaciju za smanjenje populacije u Palestini.

Izraelska okupacija Palestine glavni je faktor koji je doveo do egzodusa palestinskih kršćana iz te regije, otkriva nova studija.

U istraživanju koje je proveo Univerzitet Dar al-Kalima u Beit Jali na okupiranoj Zapadnoj obali zaključuje se da je tek mali postotak kršćana napustio Palestinu usljed strahovanja od religijskog konzervatizma muslimana.

Istraživači su intervjuisali više od hiljadu osoba, od kojih su polovina muslimani, a polovina kršćani. Ispitanici su govorili o svom pogledu na život i, ako je negativan, razlozima za pesimizam.

"Pritisak izraelske okupacije, nametnuta ograničenja, diskriminišuća pravila, proizvoljna hapšenja, oduzimanje zemljišta doprinose osjećaju beznađa među palestinskim kršćanima", navodi se u studiji.

Ti uvjeti dovode palestinske kršćane u "očajnu situaciju u kojoj više ne vide budućnost za svoje potomke ili sebe", dodaju autori studije.

Bernard Sabella, član Palestinskog vijeća za zakonodavstvo i jedan od autora studije, kaže: "Kršćani se više plaše gubitka svog prostora u društvu nego fizičkog nestanka."

Naglasio je da sukob s Izraelom i nedostatak političkog rješenja za okupaciju palestinskih teritorija služe kao glavni uzrok smanjenja broja palestinskih kršćana.

U Jerusalemu i Betlehemu, tradicionalnim kolijevkama kršćanstva, palestinski kršćani brzo nestaju u trenutnim političkim i ekonomskim uvjetima.

"Palestinski identitet treba naglasiti", dodaje Sabella.

Istraživanje je također pokazalo da je 50 posto ispitanika i 54 posto muslimana optimistično da će se njihova situacija na kraju poboljšati. Oni optimizam zasnivaju na uvjerenju da je Bog na njihovoj strani.

"Ovo otkriće odražava religioznost palestinskog naroda", rekao je Varsen Aghabekian, drugi autor studije.

Samo dva posto kršćana pripisalo je svoj pesimizam "vjerskom ekstremizmu", dok je postotak među njihovim muslimanskim zemljacima bio dvostruko veći.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš