Izjava Britanije i Sjedinjenih Američkih Država o SSK-u

Ambasade Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su obratile pažnju na nedavna imenovanja predsednika Apelacionog suda i predsednika Vrhovnog suda od strane Sudskog saveta Kosova (SSK), nakon što je Ustavni sud poništio prethodni postupak imenovanja.

Izjava Britanije i Sjedinjenih Američkih Država o SSK-u

Nakon odluke Ustavnog suda, predstavnici naših ambasada dali su predloge SSK-u za poboljšanje procedure imenovanja kako bi se izgradilo povjerenje javnosti u pravosudni sistem. Pozdravljamo činjenicu da je Savet usvojio neke od ovih predloga u revidiranim uredbama. Međutim, kao što smo ranije istakli SSK-u, razočarani smo odlukom o tajnom glasanju. Verujemo da bi uspostavljanje otvorenog glasanja poslalo snažan signal posvećenosti SSK principima transparentnosti, meritokratije i odgovornosti.

Nažalost, naša zapažanja tokom nedavno ponovljenih procesa selekcije za ove pozicije navela su nas da dovedemo u pitanje iskrenu posvećenost SSK-a ovim principima. Izostanak bilo kakve značajne diskusije o vrednostima kandidata užeg izbora znači da  pripadnik javnosti koji prisustvuje ovim procesima neće biti u stanju da razume zašto je jedan kandidat bio bolji od drugog. Pismeno obrazloženje koje je naknadno dostavljeno od strane SSK-a nije doprinelo da se utisak ispravi.Moramo naglasiti da je naša briga osiguravanje transparentnosti procesa a ne individualni kandidati.

Izgradnja povjerenja građana Kosova u pravosudni sistem ne podrazumeva samo imati procedure koje su u skladu sa Ustavom. To je takođe stvar osiguravanja da su proces regrutacije, izbora i imenovanja uspostavljeni i sprovedeni  na način koji obezbeđuje maksimalnu otvorenost i transparentnost donošenja odluka. S obzirom na kritički važno mesto koje SSK zauzima u kosovskom pravosudnom sistemu, ono bi trebalo da bude primer za to. To će zahtevati posvećenost svih članova SSK-a i snažno rukovodstvo predsjedavajućeg.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš