Ischinger: Promjena granica može otvoriti Pandorinu kutiju

Njemački diplomata zagovarao rješenje spora Srbije i Kosova po uzoru na model odnosa dvije Njemačke.

Ischinger: Promjena granica može otvoriti Pandorinu kutiju

Njemački stručnjak za Balkan Wolfgang Ischinger izjavio je kako bi bio prvi koji bi pozdravio plan koji nailazi na široku podršku u društvu i Parlamentu Srbije, kao i jednako široku podršku na Kosovu, jer bi „tada postojale pretpostavke da se ne stvori bure baruta i novi problem“.

„Trenutno smo miljama da ne kažem svjetlosnim godinama, udaljeni od takvih pretpostavki i uslova“, rekao je on za list Politika koji u izdanju od petka, 29. marta, za njega napominje da je bio tvorac plana o rješenju spora Srbije i Kosova po modelu „dvije Njemačke“ iz 2007. godine.

On je rekao kako je najteži problem u reguliranju odnosa Beograda i Prištine „međunarodno priznanje jednog i drugog entiteta“.

Prema njegovim riječima, takozvani Ischingerov plan „imao je za predmet da se zaključi sporazum Beograda i Priština bez uzajamnog međunarodnog priznanja“, a „samim tim, da se cijeli taj problem zaobiđe“.

„Mi smo 1972. u Njemačkoj imali sličnu situaciju, postojale su dvije njemačke države koje se nisu međusobno priznavale, međutim, morale su uspostaviti neku saradnju i obje su htjele imati stolicu u UN-u“, rekao je Ischinger.

Strah od konflikta

On je ocijenio kako se nije mnogo šta promijenilo u proteklih desetak godina, te dodao kako bi „vrijedilo razmišljati o tome da li se određeni elementi iz takozvanog Ischingerovog plana mogu primijeniti na današnju situaciju“.

Na pitanje o razgraničenju, on je rekao kako „svaka promjena granica, to je historija pokazala, natjera ljude da se presele i postavlja se pitanje da li se to htjelo postići“.

„I da li to dovodi do mira ili do novih uzroka za izbijanje konflikta“.On je rekao da zato dijeli veliku zabrinutost da se promjenom granica može otvoriti Pandorina kutija iz koje izlaze novi problemi koji ne vode do mirnog rješenja.

„Lično sam veoma spreman čuti i slušati ako neko smatra da se to može na miran način riješiti i kako bi to bilo trajno, održivo rješenje“, dodao je.

Izvor: (aljazeera.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš