SERWER O DIPLOMATSKOM PORAZU SRBIJE

“Ideja o razgraničenju Srbije i Kosova polako zamire

Profesor Univerziteta Johns Hopkins u Vašingtonu Daniel Serwer ocijenio je za Glas Amerike da poslije samita u Berlinu ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova “polako zamire” i smatra da zato i Amerika mora da preispita svoju podršku toj ideji.

“Ideja o razgraničenju Srbije i Kosova polako zamire

“Čini mi se da se predsjednik Francuske Macron približio njemačkoj kanelarki Merkel u protivljenju bilo kakvom korigovanju granica. I to mi djeluje kao ispravan stav, nadam se i da će otvoriti put ozbiljnijoj diskusiji o ovom pitanju“, kazao je Serwer.

Na konstataciju da je takva pozicija Francuske i Njemačke suprotstavljena stavu SAD, čiji su zvaničnici poručili da bi podržali svaki dogovor dvije strane, Serwer kaže da bi Amerika trebalo da se zapita o svojoj poziciji.

„Pozicija SAD je bila malo dvosmislena i pasivna zbog poruke da su spremni da saslušaju sve prijedloge. To je neiskreno, jer su SAD zapravo podržavale razmjenu teritorija, ali to je ideja koja polako zamire. Mislim da zato i Amerika mora da preispita svoju podršku toj ideji.“

Predsjednik Kosova Hašim Tači poručio je da “vjeruje da je dogovor sa Srbijom moguć ove godine, ali samo uz odlučnu ulogu SAD”.

Serwer ne vjeruje da je učešće Amerike u pregovorima dobra ideja.

„SAD su indirektno uključene u dijalog. Ali problem sa zvaničnim uključivanjem SAD je to što će se onda zahtijevati i prisustvo Moskve. A mislim da niko u EU, na Kosovu, a možda čak i u Srbiji ne želi Rusiju za pregovaračkim stolom“, kaže on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš