I V.Britanija preko ambasada u BG i PR poziva da se barikade uklone – „hapšenje nije opravdanje za blokade puteva“

Nakon zajedničkog saopštenja ambasada SAD u Beogradu i Prištini, večeras su se oglasile i ambasade Velike Britanije u ovim gradovima. One su takođe pozvale na uklanjanje barikada, izrazile podršku međunarodnim misijama na Kosovu i pozvale strane na hitnu deeskalaciju situacije. I drugi međunarodni zvaničnici danas listom pozivaju na uklanjanje barikada.

I V.Britanija preko ambasada u BG i PR poziva da se barikade uklone – „hapšenje nije opravdanje za blokade puteva“

Saopštenje objavljujemo u celosti:

Zajedno sa Sjedinjenim Državama i EU, izražavamo našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na Severu Kosova nakon privođenja osobe osumnjičene za umešanost u napad na kosovske vlasti. Ovo hapšenje nije opravdanje za nelegalne blokade puteva, niti pretnje i zastrašivanja protiv kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve pretnje nasiljem i zastrašivanje. Cenimo i u potpunosti podržavamo snage NATO-a na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da osiguraju bezbednost i slobodu kretanja i doprinos Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) u podršci kosovskim vlastima za vladavinu prava. Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbednosne agencije.

Pozivamo sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost, da izbegnu zapaljivu retoriku i da preduzmu hitne mere kako bi se postigla deeskalacija situacije. Pozivamo vlasti Kosova da deluju uzdržano i da vlasti Srbije iskoriste svoj uticaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rešavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa.

Na Severu su u subotu popodne postavljene barikade. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, a na brani Gazivode je došlo do razmene vatre između policije i, kako policija kaže, kriminalnih grupa. Barikadama je prethodilo hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Srbina – D.P. zbog navodnog napada ranije ove nedelje na prostorije OIK-a. Priština i Beograd se snažno uzajamno optužuju za izazivanje krize.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš