FT: Merkelova odlazi, Klintonova dolazi, Belgiji titula na EP

LONDON - U 2016. može se očekivati kraj vladavine njemačke kancelarke Angele Merkel, navode stručnjaci i komentatori "Fajnenšel tajmsa".

U svojim prognozama, dotakli su se i američkih predsjedničkih izbora, predstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu, situacije u Siriji...

Hoće li Angela Merkel biti njemačka kancelarka na kraju godine?
Kako predviđa "Fajnenšel tajms", 2016. je kraj duge vladavine Merkelove kao kancelara uprkos ovacijama koje je dobile na konferenciji svoje vladajuće Demohrišćanske stranke. Te ovacije su dokaz da je njena pozicija bezbjedna uprkos pritiscima nastalim dolaskom milion izbjeglica u Njemačku tokom 2015.

Međutim, Merkelova je obećala da će ove godine smanjiti priliv izbjeglica. To će se vjerovatno ispostaviti kao nemoguće i umjesto divljenja na hrabrosti i moralnom liderstvu kancelarke, nastaće nesigurnost i nezadovoljstvo. Tačka pucanja bi mogla da bude pobuna lokalnih samouprava, što bi njenu poziciju učinilo neodrživom.

Da li će Velika Britanija napustiti EU u 2016?
Britance u 2016. godini čeka istorijski referendum na kom će se odlučivati o napuštanju ili ostanku u Evropskoj uniji. "Fajnenšel tajms" prognozira da će Britanija glasati za ostanak u Uniji. Kako se navodi, na kraju će prevladati zdrav razum britanskih birača.

Treba zaboraviti na argumente tipa - Dejvid Kameron će postići uspjeh u pregovorima ili Velika Britanija će povratiti svoj doprinos povećanim investicijama i trgovinom. Birači će na kraju odlučivati između logike bivšeg premijera Džona Mejdžora i populizma Ukipa.

Da li će Hilari Klinton pobijediti na predsjedničkim izborima u SAD?
"Fajnenšel tajms" predviđa da će sljedeći američki predsjednik biti žena. Kako se navodi, ovi predsjednički izbori biće poput rolerkostera. Iako će Klintonovu republikanski rival Ted Kruz izvrgavati ruglu i uprkos tijesnom rezultatu koji prikazuju ankete, Klintonova će pobijediti na izborima. Demokrate će se vratiti u Senat.

Svoj mandat će Klintonova započeti u veoma polarizovanom Vašingtonu i neće joj "teći med i mlijeko".

Hoće li Bašar al Asad biti na vlasti i za 12 mjeseci?
Asad će nominalno ostati predsjednik Sirije u 2016. godini, čak i ako u stvarnosti bude sveden na status najvećeg gospodara rata. Vojno, Asad je podržan ruskom vojnom intervencijom koja je usmjerena na njegove neprijatelje - pobunjenike.

Politički, američko-ruski plan predviđa tranziciju dugu 18 mjeseci i prepun je rizika. Čak i da mirovni proces napreduje, Asad će učiniti sve kako bi zadržao svoju poziciju moći u Damasku.

Ko će pobijediti na EP u fudbalu 2016?
"Fajnenšel tajms" tvrdi da će pobjednik EP u fudbalu biti Belgija, koja ima najbolji tim na svijetu, prema poslednjim navodima FIFA. Kako se navodi, naprednim sistemom odabira igrača, treniranja i zahvaljujući liberalnoj politici prema migrantima, ova nacija je "proizvela" elitne fudbalere.

Belgija na teren može da izvede napadački trio Eden Hazard, Kevin de Brujne i Romelu Lukaku čija je tržišna vrijednost 150 miliona funti, a kako sa Francuskom igra na domaćem terenu, imaće dodatnu prednost.

Da li će prodaja automobla sa dizel motorima opasti u Evropi u 2016. godini?
Evropski kupci su sve manje zaljubljeni u automobile sa dizel motorima i njihova prodaja će opasti u 2016, predviđa "Fajnenšel tajms". Tome će doprinijeti i priznanje Folksvagena da čak 11 miliona vozila tog proizvođača ima ugrađen softver koji lažira podatke o štetnim izduvnim gasovima.

Automobili sa dizel motorima u Evropi su dostigli vrhunac 2010. godine, ali interesovanje za njih vrlo brzo pada u Francuskoj zbog smanjenih subvencija i sve većeg skepticizma kada je riječ o njihovom uticaju na životnu sredinu.

Zbog velikog skandala prodaja Folksvagen vozila već je pala za 20 odsto.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš