Francuska ima rezerve po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo

Francuska želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS), saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora.

Francuska ima rezerve po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo

Ovo je, kako se saznaje izneo francuski predstavnik na sastanku Radne grupa za vize, koja po prvi put razmatra preporuku Evropske komisije o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Francuski predstavnik je još izneo niz zahteva koje bi Kosovo trebalo da ispuni kako bi se nastavilo sa relevantnim procedurama. Među zahtevima, kako se saznaje je sporazum o readmisiji i usklađivanje viznog režima sa Evropskom unijom.

Nakon rastuće zabrinutosti zbog terorizma i migrantske krize, evropski zvaničnici već dugo pozivaju na bolje upravljanje u kontroli ljudi koji ulaze na granice EU.

Putem ovog sistema za odobravanje putovanja prikupljaće se i ažurirati neophodne informacije kako bi se dokazalo da osoba ne predstavlja pretnju po bezbednost. ETIAS bi trebao da se aktivira početkom naredne godine a prema planu, bio bi poptuno operativan do kraja 2023.

Domaćin sastanka, češko Predsedništvo Unijom je dalo nedelju dana roka da sve zemlje koje imaju neku primedbu podnesu to napismeno do 21 oktobra. Osim rezervi koje je iznela Francuska, tvrde izvori RSE, niko od država članica se nije izjasnilo protiv vizne libreralizacije za Kosovo.

Radna grupa će se ponovo vratiti ovom pitanju u jednom od narednih sastanka, ali ne pre novembra. 

Evropska komisija je 2018. godine zaključila da su svi kriterijumi ispunjeni i preporučila uvrštavanje Kosova na listu zemalja čijim građanima nisu potrebne vize za putovanje u zemlje koje pripadaju Šengen zoni.

Evropska komisija je i u poslednjem godišnjem izveštaju potvrdila da je Kosovo ispunilo kriterijume i zatražilo je od Saveta Evropske unije (EU) da se "hitno" pozabavi ovim pitanjem.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš