Finalno odobrena vizna liberalizacija za Kosovo

Evropski parlament (EP) u utorak 18. aprila usvojio je odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, čime su okončane sve relevantne procedure odlučivanja.

Finalno odobrena vizna liberalizacija za Kosovo

U skladu sa usaglašenim tekstom odluke, kosovski građani će moći slobodno putovati u države Schengen zone od prvog januara 2024. godine.

"Nisam dobila nikakav predlog da se odbaci stav Saveta (ministara EU) i nijedan amandman. Dakle, stav Sajeta je odobren i predloženi akt je odobren", rekla je predsednica EP Roberta Metsola.

"Liberalizacija viza je sada realnost", navodi se u saopštenju Vlade Kosova upućenom medijima.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ovu odluku opisala kao "pobedu" ne samo za Kosovo, već i "za samu demokratiju i jedinstvo u Evropi".

"Ova odluka je zasluga naroda Kosova, odlučnosti bez premca pokazane tokom godina, uprkos raznim kašnjenjima i nepravdama", napisala je ona na Fejsbuku.

Sledi potpisivanje

Nakon glasanja u EP, u sredu 19. aprila će biti održana ceremonija potpisivanja pravnog akta gde će učestvovati predstavnici EP i Saveta ministara EU – dve institucije koje odobravaju ukidanje viznog režima za jednu zemlju.

Objavljivanjem u Službenom glasniku Evropske unije (EU) koje sledi 20-tak dana kasnije, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš