Evropski parlament pozvao na ukidanje viza za Kosovo

Dio članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika.

Evropski parlament pozvao na ukidanje viza za Kosovo

Evropski parlament usvojio je danas prijedlog Evropske komisije kojim se od članica Evropske unije traži vizna liberalizacija za državljane Kosova, prenose agencije.

Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopoulos izjavio je kako je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.

„Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i sigurnosti u regiji. U pitanju je evropska perspektiva čitave regije“, rekao je on.

Podsjetio je kako je Evropska komisija u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uvjete za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Crna rupa

„Osigurat ćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalo pomjerati cilj“, rekao je Avramopoulos i upozorio kako u suprotnom postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne se udaljavati od EU-a.

Izvjestiteljica za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je kako je Kosovo ostalo „crna rupa na Zapadnom Balkanu“ kada su u pitanju vize, te pozvala EU da odmah reagira.

Dio članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata iz te države.

Izvor: (aljazeera.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš