Evropska komisija: Ne postoje dodatni uslovi za liberalizaciju viza, Kosovo sve ispunilo

Evropska komisija je pojasnila da nije planirala nikakvu novu mapu puta za liberalizaciju viznog režima za Kosovo i da ostaje pri stavu da je Kosovo ispunilo sve uslove, prenosi Reporteri.

Evropska komisija: Ne postoje dodatni uslovi za liberalizaciju viza, Kosovo sve ispunilo

Pojašnjenje je usledilo nakon izjave komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, koji je rekao da je Komisija spremna, zajedno sa državama članicama, da razvije dodatnu mapu puta za rešavanje nekih konkretnih zabrinutosti, prenosi REL.

„Komisija nastavlja da stoji iza ocene iz jula 2018. da je Kosovo ispunilo sve kriterijume iz mape puta za liberalizaciju viznog režima iz 2012. godine, a koji se odnose na repatrijaciju i reintegraciju, bezbednost dokumenata, migraciju i upravljanje granicama, bezbednost i javni red, kao i kao i osnovna prava u vezi sa slobodom kretanja“, rekla je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku.

Ona je prenela stav Evropske komisije da je „odluka o ukidanju viza za građane Kosova veoma kasni” i da je „na čekanju u Savetu”.

„Razumemo da neke države članice i dalje brinu o pitanjima kao što su borba protiv korupcije, lažni zahtevi za azil i bezbednost dokumenata, koji su obuhvaćeni mapom puta. Komisija ostaje spremna da podrži dodatni rad između država članica i kosovskih vlasti na rešavanju ovih pitanja. Ne govorimo o novoj mapi puta“, rekla je Pisonero.

Prema njenim rečima, nakon odlučivanja o viznoj liberalizaciji, Evropska komisija će pratiti kontinuirano sprovođenje zahteva koji proizilaze iz mehanizama suspenzije viznog režima i procesa stabilizacije i pridruživanja.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš