EUROPOL: Hapšenja zbog milionskih prevara sa zaštitnim maskama

Evropska Agencija za saradnju u primjeni zakona (EUROPOL) kaže da su dvije osobe uhapšene u Holandiji pod sumnjom da su dio kriminalne mreže koja je planirala višemilionsku prevaru prodajući nepostojeću medicinsku opremu u Evropi.

EUROPOL: Hapšenja zbog milionskih prevara sa zaštitnim maskama

Europol navodi da je sredinom marta njemačko zdravstvo angažovalo dvije kompanije iz Ciriha i Hamburga za nabavku zaštitnih maski u vrijednosti od 15 miliona eura.

Dvije kompanije su putem interneta stupile u kontakt sa naočigled legitimnim prodavcima maski lociranim u Španiji, koji su im ponudili 10 miliona maski, a zatim ih i povezali sa distributerima iz Irske.

Irski posrednici, prema saopštenju Europola, kupce povezuju sa drugim proizvođačem, ovoga puta sa sjedištem u Holandiji.

Sklapa se i inicijalni ugovor u vrijednosti od 1,5 miliona eura avansne uplate za isporuku 1,5 miliona maski.

Isporuke je navodno podrazumijevala 52 teretna kamiona i policijsku pratnju od skladišta u Holandiji do krajnje destinacije u Njemačkoj.

Neposredno pred isporuku, kupci su informisani da njihova uplata nije prošla i da odmah moraju da uplate 880.000 eura kako bi osigurali robu.

Međutim, ni nakon dodatne uplate zaštitne maske nisu isporučene Njemačkoj.

U Europolu objašanjavju da je interent stranica inače postojeće holandske firme bila ”klonirana” i tako zloupotrebljena, a da sama kompanija nema nikakve zvanične podatke o porudžbini odnosno ugovoru.

Kupci su nakon ovih informacija kontaktirali banke u Njemačkoj kako bi ispratili i presreli tok novca.

U Europolu navode da je u saradnji sa finansijskim i policijskim vlastima Velike Britanje, Holandije i Irske došlo je do lociranja i zamrzavanja ukupne sume uplaćenog novca, čiji je dio preko Velike Britanije bio namijenjen za uplatu na bankovni račun u Nigeriji.

Izvor: (globalcir.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš