EU: Vlada Kosova da sarađuje sa Beogradom

Evropska unija je pozdravila formiranje nove vlade Kosova i pozvala zvaničnu Prištinu da odmah počne sa radom u neophodnim reformama u vladavini prava i ekonomskom razvoju kao i da se angažuje u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom

EU: Vlada Kosova da sarađuje sa Beogradom

U saopštenju koje je objavila portparolka Evropske unije nadležna za Balkan, Maja Kocijančič, zvanična Priština se podseća na obaveze koje se tiču odnosa sa Beogradom. Traži se takođe vidljiv napredak u ovom procesu.

“Nova vlada bi trebalo da odigra aktivnu ulogu u regionu i da sarađuje sa Beogradom kako bi se osigurao ‘kvalitetan korak napred’ u dijalogu između Beograda i Prištine”, navodi se u saopštenju.

Portparolka EU je u saopštenju naglasila kako je od “suštinskog značaja” da novoformirana vlada ubrza rad u procesu vizne liberaliacije tako što će efektivno napredovati u procesu ratifikacije pograničnog sporazuma sa Crnom Gorom.

“Sve ovo je presudno kako bi Kosovo napredovalo na evorpskom putu. Kosovo nema vremena za gubljenje”, upozorila je Maja Kocijančič.

Vlada Kosova, na čelu sa Ramušom Haradinajem, je izabrana u subotu uveče sa 61 glasom "za". Presudnu ulogu u izglasanju vlade imala je Srpska Lista koja je nakon konsultacija u Beogradu dala zeleno svetlo novoj vladi.

Glasanje nove vlade bojkotovali su poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Opšti izbori na Kosovu su održani 11 juna.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš