EU Prištini:Prvo borba protiv kriminala i korupcije, pa vize

Kosovo će viznu liberalizaciju dobiti kada se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, rekli su Zeriju u Briselu.

EU Prištini:Prvo borba protiv kriminala i korupcije, pa vize

Zeri je ranije danas objavio da se građani Kosova žale da ambasade država EU pooštravaju kriterijume za izdavanje viza i da se ne retko dešava da se one dobijaju za period od samo 24 sata, pri čemu ni novinari nisu izuzetak.

Iz Brisela, međutim, poručuju da, iako je Evropska komisija ranije konstatovala da je Priština ispunila sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije, kosovske institucije će, ipak, morati još da porade na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Komisija je u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viznog režima, uključujući dva prethodna zahteva: Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i jačanju rada u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kosovo je ostvarilo veliki napredak u protekle dve godine i važno je da se nastavi sa implementacijom svih standarda", rečeno je Zeriju u Briselu.

Takođe, navedeno je i da je sada Evropskom parlamentu i Savetu da odobre predlog Komisije za odobravanje bezviznih putovanja za građane Kosova.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš