Komitet EP o rezolucijama o Srbiji i Kosovu

Etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj, pozvano 5 zemalja EU da priznaju Kosovo

„Uzimajući u obzir nedavnu raspravu o mogućoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova, poslanici EP ističu da etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu i smatraju da je bilo kakav budući sporazum prihvatljiv jedino ukoliko se on uzajamno dogovori između Srbije i Kosova i ako u obzir uzme ukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo,“ sadrži rezolucija za Srbiju, odnosno, kako je kancelarija za medije EU navela „izveštaj“, koja je danas usvojena na odboru evropskog parlamenta za spoljne poslove.

 Etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj, pozvano 5 zemalja EU da priznaju Kosovo

Evropski poslanici su takođe naglasili „napore Srbije da normalizuju veze sa susednim Kosovom i da podrže dijalog koji je EU olakšala kao okvir za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji“ – navodi se u saopštenju EP.

Pored Srbije, rezolucije su danas usvojene pojedinačno i za Kosovo, Crnu Goru, BiH, i BJR Makedoniju, to jest, kako poručuju iz Evrope upravo za „pet zemalja Zapadnog Balkana“.

U rezoluciji za Kosovo, osim što se naglašava da je „vizna liberalizacija vitalna za Kosovo“, prima se k znanju i sledeće:

„Da pet država članica EU još uvek nije priznalo Kosovo.“

Zato ih ova rezolucija „poziva da to učine, jer bi to olakšalo odnose između Kosova i susedne Srbije“.

Ova rezolucija usvojena je sa 42 glasova za, 10 protiv i 6 uzdržanih.

Rezolucija za Srbiju usvojena je sa 49 glasova za, tri protiv i 6 uzdržanih.

Srbiji se, takođe, savetuje da treba da „bude više svrstana ka spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, uključujući i onu o Rusiji, a unutar Ujedinjenih Nacija“.

U oblasti vladavine prava, evropski poslanici „podstiču srpske vlasti da pojačaju reformske napore na vladavini prava, intenziviraju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i nastave da reformišu državnu javnu upravu kako bi ona postala politički neutralnija“.

Kada je u pitanju rezolucija o Kosovu, Evropljani iznose „kritičnu zabrinutost o nedovoljno finansiranom pravosuđu na Kosovu, široko rasprostranjenoj korupciji, elementima zarobljene države i neumesnom političkom uticaju i nepoštovanju garantovanih prava građana pred pravosudnim institucijama, a što sve treba da se reši bez obzira na već ostvareni napredak u ispunjavanju zahteva za liberalizaciju viznog režima“.

U usvojenim rezolucijama komiteta EP za spoljne poslove, zajednička je ocena da je „pet zemalja Zapadnog Balkana učinilo napredak na putu ka prijemu u EU“.

Mekalister: „Srbija i Kosovo dobro napreduju ka EU“

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, koji je upravo završio posetu Beogradu i Prištini, danas je, kako je javila Beta, izjavio da „Srbija i region dobro napreduju ka Evropskoj uniji i naročito je važno da sprovedu reforme vladavine zakona i imaju dobre susedske odnose.“

On je rekao da svi izveštaji pokazuju da zemlje regiona „moraju više da rade da bi se usaglasile s vrednostima EU, posebno kad je reč o ljudskim pravima, suzbijanju korupcije i reformama državne uprave i pravosuđa“.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš