Erdogan: Otvaranjem ambasade u Jerusalimu izdali ste Tursku

Nedavno uspostavljanje diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova i otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu zabrinulo je turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Ekonomija Onlajn.

Erdogan: Otvaranjem ambasade u Jerusalimu izdali ste Tursku

Erdogan veruje da je Kosovo tim postupkom o izdalo njega i muslimanski svet, navodi švedski list "Dagens Niheter".

Ministarstvo spoljnih poslova Palestine takođe je reagovalo na uzajamno priznanje Kosova i Izraela, ocenivši taj čin razočaravajućim i pozivajući Kosovo da poništi odluku o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

"Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom državom (Izrael) i izjava o nameri da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu korak je koji je u suprotnosti sa svim onim što Kosovo pokušava da učini da bi ubedilo svet da ga prizna", navodi se u saopštenju palestinskog ministarstva.

Izrael i Kosovo su zvanično uspostavili diplomatske odnose 1. februara na onlajn svečanosti. Nakon zvaničnih izjava kosovske ministarke spoljnih poslova Meljize Haradinaj Stuble iz ministarstva u Prištini i izraelskog ministra spoljnih poslova Gabriela Aškenazija, zahvalili su i čestitali jedno drugome.

Aškenazi je taj dan nazvao istorijskim i zahvalio se Sjedinjenim Američkim državama na njemu, a zatim otkrio ploču sa natpisom "Ambasada Republike Kosovo u Jerusalimu, Izrael".

Priznanje Kosova od strane Izraela je deo  sporazuma između Kosova i Srbije u čemu je posredovala administracija Donalda Trampa u septembru prošle godine.

Sporazum je takođe obuhvatio uzajamno priznanje između Kosova i Izraela, kao i posvećenost Kosova i Srbije da uspostave svoje ambasade u Jerusalimu.

Kosovo je prva država sa većinskom muslimanskom nacionalnošću koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš