Erdogan nakon sastanka s Macronom: Umorili smo se od čekanja, nećemo moliti EU za članstvo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan se nakon sastanka s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u Parizu osvrnuo na proces članstva njegove zemlje u Evropsku uniju, poručivši kako Turska nema namjeru moliti da bude primljena.

Erdogan nakon sastanka s Macronom: Umorili smo se od čekanja, nećemo moliti EU za članstvo

Tokom napete zajedničke konferencije za medije Macron je odgovorio da nedavni razvoj situacije u Turskoj ne dozvoljava napredak u procesu evropskih integracija, na šta je Erdogan kazao da se Turska umorila od čekanja na članstvo u EU.

“Ovo nas ozbiljno iscrpljuje. Možda će nas to primorati da donesemo konačnu odluku”, rekao je turski lider bez preciziranja kakva bi to odluka mogla da bude.

Dodao je da ga proces ulaska u EU u ozbiljnoj mjeri zamara, kao što zamara i turski narod.

“Možda će nas to odvesti do određene odluke, no nemamo namjeru stalno ponavljati pitanje: ‘Hoćete li nas napokon primiti?'”, kazao je Erdogan.

Sastanak je, navodno, imao za cilj poboljšanje odnosa Turske sa Evropskom unijom, nakon neuspjelog državnog udara 2016. godine, koji su doveli do napada na hiljade navodnih disidenta, koje su osudili lideri EU.

Macron je također izrazio zabrinutost zbog sudbina profesora, studenata i novinara koji su bili izloženi napadima, od kojih su neki još uvijek zatvoreni.

“Naše demokratije moraju biti jake u borbi protiv terorizma… Ali istovremeno, naše demokratije moraju u potpunosti da zaštite vladavinu prava”, rekao je Macron.

Macron je, nakon sastanka, poručio kako se “treba prestati s dvoličnom praksom u odnosima između Evropske unije i Turske”.

Kazao je da Francuska želi da Turska i turski narod u budućnosti budu u Evropi.

“Francuska želi da budućnost Turske i turskog naroda treba da bude u Evropi”, naveo je Macron.

Erdogan je rekao da potpisivanje Sporazuma o zračnom odbrambenom sistemu s francusko-italijanskim konzorcijem Eurosamom predstavlja vrlo važan korak.

“Ovdje smo danas s konzorcijem Eurosam potpisali Sporazum o zračnom odbrambenom sistemu, koji predstavlja vrlo važan korak. Ovim smo postigli trilateralni sporazum, koji uključuje i Italiju, također članicu NATO-a. Nakon ovog momenta potrebno je brzo djelovati i brzo preći na proces proizvodnje”, kazao je Erdogan.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš