Erdogan: Holandija pokazala moral u Srebrenici

Turski predsjednik kritikuje Holandiju zbog zabrane turskim ministrima da nastupaju na skupovima na njenoj teritoriji.

Erdogan: Holandija pokazala moral u Srebrenici

'Mi znamo koliko je pokvaren njihov karakter iz masakra 8.000 Bošnjaka tamo', rekao je Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da Turska zna kako Holandija "razumije" civilizaciju i moral kroz njenu ulogu u, kako kaže, genocidu u Srebrenici, javljaju turski mediji.

"Mi znamo koliko je pokvaren njihov karakter iz masakra 8.000 Bošnjaka tamo", rekao je Erdoğan u obraćanju, koje je direktno prenosila turska televizija.

Erdoğan je optužio Holandiju zato što holandski bataljon mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nije uspio zaštititi hiljade muslimana ubijenih u Srebrenici, prenosi AP.

Erdoğan je izjavio kako i u ratu postoji pravilo da se ne smije otvarati vatra na medicinsko osoblje, ali da takve napade izvode "oni poput Holanđana", javlja Anadolija.

"Čak i u ratu postoji pravilo da se ne smije otvarati vatra na medicinsko osoblje, ali ako su kao Holanđani, onda to mogu uraditi, da to otvoreno kažem, jer mi znamo Holandiju i Holanđane još od Srebrenice. Spoznali smo koliko im je pokvaren karakter iz onoga kako je masakrirano 8.000 Bošnjaka u Srebrenici. Znamo ih dobro. Neka nam niko ne drži lekcije o civilizaciji. Čelo i obraz ovog naroda čisti su, a njihovi su potpuno crni", rekao je Erdoğan. 

Teške riječi na račun Holandije

Holandija je, kao i Njemačka i Austrija, zauzela stav da na svojoj teritoriji ne dozvoljava turskim političarima da održavaju skupove podrške za predstojeći referendum o izmjeni ustava u aprilu, kojima bi se turskom predsjedniku Erdoğanu omogućilo da proširi svoje ovlasti.

Erdoğan je ranije komentirao holandsko povlačenje odluke za slijetanje turskom ministru Çavuşoğluu te poručio kako to rade kukavice, ostaci nacista i fašisti.

Erdoğan se u obraćanju okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Bağcilar osvrnuo i oštro reagirao na odluku Vlade Holandije.

"Vi, koliko god želite, zabranite let našem ministru vanjskih poslova, ali vidjet ćemo kako će vaš avion letjeti u Tursku. Naravno, ovdje govorim o diplomatiji, a ne o putovanju građana. To ćemo razmatrati na taj način", rekao je Erdoğan.

Izvor: (Agencije)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš