EPIK: Prema Fridom hausu, Kosovo ima najslabiju demokratiju u regionu

Institut za evropsku politiku Kosova ističe da je prema jučerašnjem izveštaju Fridom hausa Kosovo najslabije rangirano od svih zemalja u regionu, iako su taj izveštaj mnogi pročitali kao pozitivan. Iz tog instituta poručuju da će Kosovu ovakvim napretkom trebati 30 godina da dostigne nivo Crne Gore ili 115 godina da dostigne nivo Slovenije.

EPIK: Prema Fridom hausu, Kosovo ima najslabiju demokratiju u regionu

U saopštenju za javnost, taj institut kaže da u poređenju sa 2010. godinom, svi na Zapadnom Balkanu, osim Kosova, imaju slabije demokratije, uprkos napretku u procesu integracije.

Takođe, EPIK kaže da u pogledu Kosova, izveštaj prepoznaje postepeni, ali kontinuirani napredak demokratije na Kosovu, međutim ističe i da izveštaj takođe potvrđuje da je Kosovo zemlja sa najslabijom demokratijom u regionu.

"Zapravo, Kosovo je udaljeno samo 0,18 bodova od kvalifikovanosti kao društvo sa ‘polukonsolidovanim autoritarnim režimom’.  Kosovo je 2010. godine rangirano sa 32 boda, dok je 2020. godine dobilo 36 bodova”, ističu iz EPIK-a.

U poređenju sa ostatkom regiona Kosovo ima jako loš trend ukoliko nastavi da napreduje ovim putem.

 

Prema Institutu, izveštaj FH 2020 potvrdio je trajnu demokratsku degradaciju na Zapadnom Balkanu i da se Srbija i Crna Gora više ne smatraju demokratijama i pridružile su se drugim balkanskim zemljama u kategoriji zemalja sa hibridnim režimima. 

"Sve balkanske zemlje, osim Kosova i Severne Makedonije, nastavile su negativan trend pogoršanja kvaliteta demokratije. Izveštaj podvlači da nedavna dešavanja na Kosovu i u Severnoj Makedoniji ugrožavaju dosadašnji napredak", navodi se u saopštenju Instituta EPIK.

Fridom haus je juče objavio izveštaj "Zemlje u tranziciji 2020". Izveštaj rangira 29 zemalja po sledećim kriterijumima: demokratska uprava, izborni proces, civilno društvo, sloboda medija, korupcija, zakonski okvir i nezavisnost pravosuđa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš