EP usvojio rezoluciji o Kosovu: Hitno formirati ZSO

vropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu. U tekstu se, između ostalog, od Prištine traži da odmah uspostavi ZSO.

EP usvojio rezoluciji o Kosovu: Hitno formirati ZSO

Rezolucija o Kosovu usvojena je sa 474 glasa "za" i 134 "protiv" od 672 prisutna poslanika.

Parlamentarci Evropske unije stavili su do znanja da "Asocijacija (Zajednica) srpskih opština još nije uspostavljena, nije izrađen ni nacrt njenog statuta, a za formiranje te Asocijacije su odgovorne vlasti Kosova".

Zato navode da Evropska unija mora od vlasti Kosova zatražiti da formiraju radnu grupu na visokom nivou "s jasnim oročenim mandatom za izradu predloga tog statuta koji će biti objavljen i dat na raspravu u Skupštini" Kosova. 

U rezoluciji se napominje da se dosadašnji dogovori u dijalogu Beograd-Priština moraju sprovesti i Evropskoj službi za spoljne poslove, na čijem je čelu Federika Mogerini, nalaže da "redovno procenjuje kako dve strane sprovode svoje obaveze i o tome daje izveštaj Evropskom parlamentu". 

Evropski komesar za proširivanje Johanes Han je sinoć u raspravi o rezoluciji o Kosovu u Evropskom parlamentu izjavio da dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi, kao i da Kosovo mora da nastavi reforme u oblasti vladavine prava, ekonomskog razvoja i obrazovanja. 

Han je u uvodnoj reči ocenio da su protekli izbori na Kosovu protekli mirno, navodeći da je to znak demokratske zrelosti stanovnika Kosova koji su uspeli da slobodno izraze svoje biračko pravo. On je ipak naveo da su navodi o zastrašivanju i pritiscima tokom predizborne kampanje neprihvatljivi. 

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti moraju da se posvete reformama da bi njihovi građani dobili viznu liberalizaciju EU. 

"Kosovo treba da postane privlačno mesto za biznis, da obezbedi svojim građanima kvalitetno obrazovanje i smanji veoma visok stepen nezaposlenosti. Dolazeća vlada mora da pokaže snažnu posvećenost rešavanju sistemske slabosti u oblasti vladavine prava, kao što smo često naglašavali u našim izveštajima", rekao je on. 

Visoki zvaničnik EU je u govoru naveo da Kosovo mora da održi korak sa ostatkom regiona, i da postakne ekonomski rast i političku stabilnost koja je neophodna za bezbednost Zapadnog Balkana u celini. 

U rezoluciji je rečeno i da Evropski parlament "izražava zabrinutost zbog i daljeg postojanja paralelnih struktura Srbije" na Kosovu, a traže i da se "prihvateljivo i uzajamno prihvatljivo rešenje nađe i sa status rudarskog kompleksa Trepča". 

Takodje se "lideri zajednice kosovskih Srba pozivaju da u potpunosti preuzmu odgovornost za svoje mesto i ulogu u institucijama zemlje, tako da deluju nezavisno od Beograda i da konstruktivno doprinose boljitku celog naroda Kosova". 

Od vlasti Kosova se traži da i dalje podržavaju uključivanje srpskih predstavnika i da "grade uzajamno poverenje izmedju zajednica tako što će pospešivati njihovu ekonomsku integraciju". 

Uspostavljanje Specijalnog suda za sudjenje ratnim zločinima na Kosovu i Ureda specijalnog tužioca tog suda u Hagu evroposlanici su "pozdravili kao ključni korak ka obezbedjenju pravde i pomirenja" i ocenili da je "zaštita svedoka od presudne važnosti za uspeh tog Specijalnog suda, pa se vlasti pozivaju da gradjanima dozvole da koriste taj sistema bez straha od odmazde". 

Evropski parlament je ponovo primetio da pet država članica EU ne priznaju nezavisnost Kosova, a smatra da bi "priznavanje bilo od koristi za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i pojačalo uverljivost EU u njenoj spoljnoj politici". 

Poslanici EU su "snažno osudili upućivanje", kako je to rečeno, "srpskog nacionalističkog voza iz Beograda na severno Kosovo" i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog "ratnohuškačkih i poruka uperenih protiv EU". 

Oni su, navedeno je, "duboko zabrinuti zbog hapšenja Ramuša Haradinaja, na osnovu medjunarodne optužnice koju je 2004. izdala Srbija" na osnovu univerzalne nadležnosti svog suda za ratne zločine. 

U rezoluciji je izraženo žaljenje što se taj zakon "zloupotrebljava za istragu gradjana zemalja koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji". 

U dokumentu Evropskog parlamenta je izraženo zadovoljstvo što je Evropska komisija predložila da se ukinu vize za gradjane Kosova, a naglašava zabrinutost što prištinske vlasti ne ispunjavaju svoje obaveze da bi se to sprovelo, uključujući ratifikaciju sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš