Emanuel Makron novi predsednik Francuske

Nakon što su objavljeni prvi rezultati, kandidatkinja krajnje desnice Ma­rin le Pen telefonom čestitala pobedu svom protivkandidatu. – Najveći broj apstinenata za poslednjih 50 godina

Emanuel Makron novi predsednik Francuske

U dru­gom kru­gu pred­sed­nič­kih iz­bo­ra, ko­ji su u Fran­cu­skoj odr­ža­ni danas, po­be­dio je Ema­nu­el Ma­kron, ja­vi­le su svet­ske agen­ci­je ne­ko­li­ko mi­nu­ta pre za­tva­ra­nja bi­ra­li­šta. Pre­ma na­vo­di­ma fran­cu­ske dr­žav­ne te­le­vi­zi­je i dnev­nog li­sta „Mond”, pre­ma pr­vim, ne­zva­nič­kim pro­ce­na­ma, kan­di­dat cen­tra osvo­jio je 65,5 od­sto gla­so­va, dok je kan­di­dat­ki­nja Na­ci­o­nal­nog fron­ta Ma­rin le Pen osvo­ji­la 34,5 pro­ce­na­ta.

Bi­la je to tr­ka či­ji su fi­niš s ne­str­plje­njem iš­če­ki­va­li ne sa­mo u Fran­cu­skoj, već ši­rom Evro­pe i sve­ta jer se Ma­kron, li­be­ral i pro­e­vrop­ski kan­di­dat, su­prot­sta­vljao iko­ni eks­trem­ne de­sni­ce, evro­skep­ti­ci­zma i po­pu­li­zma Ma­rin le Pen. Ulog je bio isu­vi­še ve­li­ki da bi se osta­tak Evrop­ske uni­je pra­vio da su to sa­mo iz­bo­ri za še­fa Je­li­se­ja i ni­šta vi­še od to­ga.

To­kom da­na sti­za­le su in­for­ma­ci­je da je iz­la­znost ma­nja ne­go na pret­hod­nim iz­bo­ri­ma. Ka­da je u 17 ča­so­va na­pra­vljen pre­sek sta­nja, iz­la­znost je bi­la 65,3 od­sto, što je bi­lo sko­ro 7 pro­ce­na­ta ma­nje ne­go u dru­gom kru­gu 2012.

An­ke­te su po­ka­za­le da je iz­me­đu 25 i 27 od­sto lju­di s pra­vom gla­som osta­lo kod ku­će ume­sto da gla­sa. Je­dan od uti­sa­ka s iz­bo­ra je da je i front onih ko­ji su tvr­di­li da su i Ma­kron i Le Pe­no­va pod­jed­na­ko ne­pri­hva­tljiv po­pri­lič­no jak i da je ve­ro­vat­no do­pri­neo ap­sti­nen­ci­ji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš