Drugi talas će pokazati da li su Šveđani bili u pravu

Studija objavljena u Švedskoj prošle nedelje pokazuje da je 30 odsto stanovnika te zemlje razvilo imunitet na korona virus, što objašnjava jenjavanje epidemije kod njih, ali i nagoveštava da bi pristup Švedske, ako na zimu uspe da izbegne drugi talas, mogao da se pokaže kao opravdan.

Drugi talas će pokazati da li su Šveđani bili u pravu

Mnogi stručnjaci u Švedskoj kritikovali su odluku da ne budu uvedene mere zatvaranja kako bi se stvorio “imunitet krda”, nazivajući takav pristup “ludim eksperimentom” i optužujući vladu da zemlju vodi u katastrofu, piše londonski Telegraf.

List podseća da se predviđao kolaps zdravstvenog sistema i eksponencijalni rast broja zaraženih ako ne dođe do zatvaranja.

Dok je polovina čovečanstva živela u karantinu, činilo se da fotografije Šveđana koji se druže u barovima i restoranima dolaze iz druge dimenzije.

Osim zabrane okupljanja više od 50 ljudi, život je tekao kao i obično.

Deca mlađa od 16 godina išla su u školu, a niko nije nosio masku.

Iako se činilo da je to bilo zatišje pred buru, do katastrofe nije došlo. Kao i u drugim evropskim zemljama, najveći broj preminulih u Švedskoj, zabeležen sredinom aprila, počeo je da stabilno opada.

Na grafikonu se vidi da se kretanje broja preminulih ne razlikuje od onih u mnogim zemljama u kojima je bilo karantina.

Dnevni broj preminulih retko je prelazio dvocifreni broj, a od sredine juna je ispod 30.

Nakon što je postalo jasno da se apokaliptična predviđanja nisu ostvarila, kritičari švedskog pristupa su se okrenuli naknadnoj racionalizaciji, pozivajući se na malu gustinu naseljenosti i veliki broj jednočlanih domaćinstava kao objašnjenje.

Neki su tvrdili da je socijalno distanciranje prirodan deo švedske kulture ili da Šveđani ne pričaju dovoljno da bi se virusne kapljice prenosile.

Telegraf ukazuje da ništa od toga nije bilo pomenuto u martu, kada se upozoravalo da je Švedska osuđena na propast.

U tekstu se navodi da su se sada i ciljevi drugih zemalja u EU promenili, pa više nigde nije svrha potpuno zatvaranje već prevencija smrti po svaku cenu.

Dodaje se da je Novi Zeland za sada uspeo da iskoreni virus, ali da se zbog toga oprostio sa svojom najvećom izvoznom industrijom, turizmom, koji predstavlja 10 odsto ekonomije i 14 odsto ukupne radne snage te zemlje.

Izolovan od ostatka sveta, Novi Zeland je sada zatvorenik koji zavisi od vakcine protiv korona virusa, koja možda nikada neće biti pronađena, dok su u Australiji, u kojoj su mislili da su pobedili virus, usledili novi karantini i zatvaranje milionske populacije.

Švedsku neće zaobići globalna recesija koja sledi, ali ako vakcina protiv korona virusa krene da se proizvodi do jeseni, Šveđani će živeti bezbrižno.

Izvor: (N1)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš