Ispovijest čovjeka o kojem bruji cijeli svijet

Dobio sam koronu još lani, u vrijeme dok u Kini nije registriran nijedan slučaj

Amirouche Hammar (43) u francuskim medijima razotkrio se kao potencijalni “nulti pacijent” u toj zemlji, odnosno prva osoba koja se u zarazila koronavirusom, i to još u decembru prošle godine. I ono što je posebno zanimljivo – nije putovao u Kinu, što implicira da je virus Evropom kružio i prije nego je krajem 2019. u bolnici u Wuhanu uopće utvrđeno da se pojavio novi koronavirus.

Dobio sam koronu još lani, u vrijeme dok u Kini nije registriran nijedan slučaj

Hammar je odlučio razgovarati s novinarima televizije BFMTV nakon što je jedna bolnica pored Pariza ponovo testirala uzorke koje je dao kada je krajem prošle godine obolio od, kako je mislio, gripe. Ti su uzorci uzeti 27. decembra, a u ponedjeljak je objavljeno da je ponovljeni test otkrio da je 43-godišnji Francuz zapravo bio pozitivan na koronavirus.

U razgovoru za BFMTV Hammar je otkrio da je patio od “vrlo ozbiljnih” bolova u prsima, ali je rekao da su ljekari njegovu bolest dijagnosticirali kao plućnu infekciju.

Iako stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo brzati sa zaključcima na temelju njegovog primjera, Svjetska zdravstvena organizacija poručila je da nije neobično da se slučaj zaraze dogodio u decembru. Štaviše, dodali su da je moguće da ćemo imati još sličnih otkrića o ranim slučajevima zaraze iz prošle godine.

Iz WHO-a su također poručili i drugim državama da provjere je li i kod njih bilo slučajeva zaraze krajem 2019. godine.

„Tako ćemo dobiti novu i jasniju sliku o širenju koronavirusa“, rekli su iz WHO-a, a piše Daily Mail.

Nejasno je kako se Hammar zarazio, jer se ne može uspostaviti direktna veza između njega i neke osobe iz Kine u kojoj je pandemija i počela prošle godine.

Jedna od pretpostavki jest da se Francuz alžirskog porijekla zarazio preko svoje supruge koja radi u supermarketu pokraj aerodroma Charles de Gaulle, a u koji znaju zalaziti putnici koji su sletjeli na aerodrom. Dalje, ljekari koji su otkrili Hammarov slučaj kažu i da je njegova supruga radila na ribljoj pijaci s kolegama kineskog porijekla.

„Sada nastojim ustanoviti je li ona bila asimptomatski prijenosnik virusa – kaže dr. Yves Cohen iz bolnice u kojoj se Hammar liječio.

Sam Hammar je otkrio da ga je upravo dr. Cohen kontaktirao prije nekoliko dana i rekao mu da je “100 posto pozitivan na virus”.

Krajem prošle godine, Hammar je imao temperaturu, suhi kašalj i probleme s disanjem, sve odreda simptome koji se danas povezuju s Covidom-19. I on sam je prvo mislio da je riječ o gripi, ali je ipak otišao u bolnicu gdje je dobio i masku za disanje.

„U pet ujutro otišao sam u bolnicu i rekao da odmah moram vidjeti ljekara jer nešto nije uredu. Imao sam bolove u prsima“, rekao je Hammar.

Ljekari nisu mogli utvrditi od čega tačno boluje, ali su mu rekli da možda ima plućnu infekciju te su ga upozorili da je bolest “vrlo ozbiljna”.

Nakon nekoliko dana u bolnici Hammaru se stanje ipak popravilo te se vratio kući i potpuno oporavio od misteriozne bolesti. Nije bio ni svjestan da je bio zaražen novim koronavirusom.

Ova priča je itekako zanimljiva kad se pogleda dosad poznati tok širenja koronavirusa. Kina je prvi slučaj WHO-u prijavila tek 31. decembra prošle godine, a prvi slučaj zaraze izvan Kine potvrđen je tek 13. januara 2020. Francuska je, službeno, prvi slučaj zabilježila tek 24. januara.

Dr. Cohen rekao je da su naučnici iz dvije bolnice testirali starije uzorke 24 pacijenta na koronavirus, od kojih je jedan bio pozitivan.

Rezultat je pokazao da je Hammar koronavirusom bio zaražen mjesec prije prvog službeno potvrđenog slučaja u Francuskoj i prije nego je prvi slučaj službeno potvrđen u Kini.

Svi uzorci testirani u tom mini istraživanju bili su ranije skupljeni zbog testiranja na gripu, a svaki je testiran nekoliko puta kako ne bi bilo sumnje u rezultat. No, dr. Cohen kaže da je prerano reći je li Hammar francuski “nulti pacijent”.

„Možda jest, ali možda ima i ranijih slučajeva iz drugih francuskih regija. Svi negativni uzorci testirani na upalu pluća trebali bi se opet testirati, ali na koronavirus. Virus je vjerovatno već cirkulirao među stanovništvom“, kaže.

„Ne znamo kako se Hammar zarazio – nije nigdje putovao, a jedni stalni kontakt koji je imao bila je njegova žena“, govori dr. Cohen.

„Virus se mogao potiho proširiti populacijom, bez da je iko učio njegovu prisutnost“, smatra dr. Olivier Bouchaud, šef odjela za infektivne bolesti u bolnici u kojoj se Hammar liječio.

No, mnogi stručnjaci ipak upozoravaju da se na temelju jednog slučaja ne može još govoriti o “tihom širenju zaraze”.

„Ovi dokazi nisu konačni, iako je moguće da je riječ o jednom od ranijih slučajeva“, smatra profesor molekularne biologije na Univerzitetu Nottingham Jonathan Ball.

Izvor: (thesarajevograd.club)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš