Danas je Papa u Vatikanu pripremio trik kojim bi ponizio predsjednika Erdogana, ali naš sultan nije dozvolio ovo poniženje!

Naime, predsjednik Erdogan je danas u posjeti Vatikanu. Prilikom posjete, Erdogan se sastao i sa papom Franjom.

Danas je Papa u Vatikanu pripremio trik kojim bi ponizio predsjednika Erdogana, ali naš sultan nije dozvolio ovo poniženje!

Prije nego je sastanak počeo, Erdogan je vidio da je stolica na kojoj je papa Franjo trebao da sjedi velika, a da je stolica na kojoj je on trebao da sjedi mala.

Erdogan je rekao papi da promijeni malu stolicu na kojoj je on trebao da sjedi i poručio mu je da on ne vrijedi više od njega (to jest da papa ne vrijedi više od Erdogana).

Kao što vidite na slici, papa je zamijenio stolicu i nije se osjećao baš prijatno kada je shvatio da sa sultanom nema šale i da je on (Redžep Tajip Erdogan) veliki muslimanski lider!

(NA SLICI SE VIDI I MALA STOLICA KOJA JE ZAMIJENJENA)

Još informacija prilikom današnjeg susreta pape i Erdogana:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo na današnjem bilateralnom sastanku u Vatikanu naglasili su da se terorizam ne može dovoditi u vezu s religijama i da je neophodna zajednička borba protiv ksenofobije i islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u okviru zvanične posjete Vatikanu danas sastao sa papom Franjom, a neimenovani izvor AA iz ureda turskog predsjednika saopćio je kako je to bio sastanak koji je u skladu s tradicijom Vatikana protekao u izuzetno prijateljskom ozračju.

Isti izvor javlja da su Erdogan i papa Razgovarali o nizu važnih tema, uključujući situaciju u Jerusalemu, Siriji, ali i o dešavanjima na cijelom Bliskom istoku, borbi protiv terorizma, izbjegličkoj krizi i međureligijskim odnosima u društvu.

Erdogan i papa Franjo su naglasili važnost očuvanja statusa Jerusalema u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija i poštivanja međunarodnog prava.

Također su saglasni o neophodnosti ukazivanja američkoj administraciji na pogreške njene odluke o Jerusalemu i insistiranju na njihovoj neprovedbi.

Turski predsjednik Erdogan zahvalio se papi Franji na porukama podrške Jerusalemu, a papa se Erdoganu zahvalio na podršci koju Turska pruža Jerusalemu i izbjeglicama.

Bila je to prilika i da Erdogan razmijeni s papom Franjom informacije o borbi koju Turska aktivno vodi protiv terorizma u regiji.

Zajednička borba protiv ksenofobije i islamofobije još je jedna tema o kojoj su Erdogan i papa Franjo izrazili punu saglasnost, a pozvali su i na suzdržavanje od provokativnih komentara i retorike koji mogu izjednačavati terorizam i islam.

Erdogan i papa Franjo naglasili su i važnost izgradnje i očuvanja mira i stabilnosti u regiji.

Prvi čovjek Turske ukazao je na to da Turska zagovara jednakopravnost svih građana, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost te je podsjetio da je Turska u tom kontekstu u proteklom periodu obnovila 14 crkvi i jednu sinagogu.

Ističući važnost zajedničkih napora međunarodne zajednice u izgradnji mira i stabilnosti u svijetu, Erdogan i papa Franjo su saglasni da nastave direktne kontakte i saradnju i u budućnosti.

Nakon susreta sa papom Franjom, Erdogan se danas sastao i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Osim toga, u Rimu će razgovarati i s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji je Vatikan posjetio u posljednjih 59 godina, a povodom njegovog dolaska u Rimu su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš