BRITANSKI ISTORIČAR O HAŠKOM SUDU "Kazna Mladiću je dobrodošla, ali previše je zločinaca koji su se izvukli"

U masi pozitivnih reakcija sa Zapada na presudu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, izdvojio se stav poznatog britanskog istoričara Rorija Jemansa. Mada i on smatra da je Mladić zaslužio doživotnu kaznu zatvora, sasvim drugačije gleda na Haški tribunal i ulogu koju je trebalo da ima na prostorima bivše SFRJ.

BRITANSKI ISTORIČAR O HAŠKOM SUDU "Kazna Mladiću je dobrodošla, ali previše je zločinaca koji su se izvukli"

Mada Jemans nije rođen u SFRJ, niti ima bilo kakve porodične veze sa Balkanom, dobro je upoznat sa istorijskim dešavanjima na ovim prostorima, a naročito sa Drugim svetskim ratom.

 

Nakon što je Mladiću izrečena doživotna zatvorska kazna i pošto su zapadni zvaničnici zaključili da će ona pospešiti proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji, Jemans je naveo da taj cilj Haškog suda neće biti ispunjen.

"Ako je cilj Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ bio da dovede do istine i pomirenja, on u tome nije uspeo. Presuda Mladiću, iako dobrodošla, to neće promeniti. Previše drugih ratnih zločinaca, od kojih mnogi nisu Srbi, ne samo da su se izvukli, već su i nagrađeni", napisao je Jemens na Tviteru.

 

Njegov, čini se, objektivan stav prema dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji ne čudi, ako se zna da se dugo bavio istraživanjima o zločinima počinjenim na ovim prostorima, a naročito u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Za njega se čak kaže da je specijalista za NDH.

Na tu temu objavio je niz članaka i knjiga, poput "Vizija istrebljenja, ustaški režim i kulturna politika fašizma", "Utopija terora: Život i smrt u ratnoj Hrvatskoj"..., a istraživao je i holokaust.

"Znao sam za Olimpijadu u Sarajevu i Gavrila Principa"

Čest je gost u ovim krajevima, u više od 10 puta odlazio je u Hrvatsku, kojom se najviše i bavio. Kako je izjavljivao, tokom odrastanja nije imao nikakvu svest o ovom regionu. Znao je za Olimpijadu u Sarajevu i Gavrila Principa, kao i za Jugoturs, zbog reklama u novinama. Planirao je da studira nemačku istoriju, ali mu se nisu dopali predavači.

Kako je rekao za hrvatski "tportal.hr", imao je sreću što se njegovim profesorima sa katedre za istočnu Evropu dopao njegov rad o položaju etničkih Nemaca koji su 30-tih i 40-tih godina prošlog veka živeli u Vojvodini, a o NDH radio je magistarsku tezu.

Jemans je upoznat i sa procesima rehabilitacije Draže Mihailovića i Milana Nedića i tome se protivio.

"Obim zločina Mihailovića nije tako sistematičan kao kod ustaša"

- Što se tiče Nedića, ne bih rekao da u Srbiji postoji masovna podrška za njegovu rehabilitaciju, većina ga i dalje smatra kvislingom. Njegov je režim bio odgovoran i za postojanje konclogora kao što su Sajmište i Banjica. Sa druge strane, Mihailović je kompleksnija i ambivalentnija figura u srpskom društvu - rekao je jednom prilikom Jemans.

On je naveo da, iako su četnici neupitno počinili značajan broj zločina protiv Bošnjaka, Hrvata i nekih Srba, oni su dugo vremena imali podršku saveznika, naročito SAD-a.

- Na početku rata su se četnici borili protiv nacističke okupacije, a kako nisu imali državu poput ustaša, obim njihovih zločina nije tako sistematičan - rekao je Jemens.

Na konstataciju hrvatskih novinara da će ga čitaoci doživeti kao antihrvatski i prosrpski nastrojenog, on se nije složio sa tim.

- Moji hrvatski prijatelji me ne smatraju antihrvatski orijentiranim a moji srpski prijatelji me ne gledaju kao nekoga ko je prosrpski pristran, kako su pokazale naše diskusije. Problem suočavanja s prošlošću je problem s kojim se suočavaju sve zemlje, uključujući i moju. Svi imamo tendenciju romantiziranja prošlosti, uključujući i one najgore dijelove, kakav je za Britaniju period kolonijalizma - ispričao je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš